Ministar Oleg Butković u Dubrovniku otvorio Europsku konferenciju o cestama

  • Slika /arhiva/nsl MIN-DU 22-10_18.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković otvorio je u ponedjeljak Europsku konferencija o cestama, koja se pod nazivom “Koridori za zajednički napredak i održivu mobilnost“ održava u Dubrovniku od 22. do 24. listopada 2018. godine.

Na otvorenju konferencije koja je okupila prometne stručnjake iz svih krajeva svijeta,  ministar Butković istaknuo je kako se nijedna država ne razvija sama za sebe i kako je svima potrebna dobra suradnja sa susjednim zemljama pa su ovakvi susreti izvrsna prilika za razmjenu iskustava i znanja. ”Koridori su prometne žile kucavice koji spajaju i opskrbljuju, kroz koje teče roba i usluge, teče život. Upravo je strategija Hrvatske kvalitetnije usuglašavanje upravljanja prometom sa susjednim zemljama. Specifični oblik i položaj naše zemlje nosi razvojne potencijale, važna su brojna ulaganja osobito u kontekstu željezničke infrastrukture koja je desetljećima zanemarivana.“. - rekao je uvodno ministar Butković i pojasnio kako je Hrvatska zadnjih godina najviše ulagala u autoceste i sada prolazi procesu restrukturiranja cestarskog sektora: „Provodi se refinanciranje i dug će biti otplaćen do 2033. godine, a autoceste će ostati u rukama države i građana. U kontekstu autocesta, moram još dodati kako su naše autoceste proglašene 13. po kvaliteti u svijetu, a preostaje nam još završiti izgradnju dionice autoceste na istoku zemlje prema granici s Mađarskom te dionice Jadransko-jonskog koridora oko Žute Lokve i od Ploča prema Dubrovniku.“. - pojasnio je ministar Butković u dijelu izlaganja vezanog uz razvoj cestovne infrastrukture, naglasivši i važnost izgradnje brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik te značaj upravo Dubrovnika kao mjesta održavanja konferencije: "Tema o izgradnji cesta aktualna je za Dubrovnik s obzirom na njegovu cestovnu razdvojenost i izgradnju Pelješkog mosta koji će povezati razdvojeni teritorij. Hrvatske ceste donijet će odluku o odabiru izvođača radova druge faze projekta -  pristupnih ceste, a natječaj za treću i četvrtu fazu, zaobilaznicu Stona i prometnicu na Pelješcu, ide do kraja godine ili početkom 2019. godine.“. - pojasnio je ministar Butković i rekao kako je svakako povoljan aspekt za državni proračun činjenica da je za financiranje realizaciuje Projekta osigurano 85 posto sredstava iz europskih fondova.

S obzirom da se Europska konferencija u Dubrovniku održala u organizaciji Hrvatskih cesta i Hrvatskog društva za ceste - Via Vita, Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, Međunarodne cestovne organizacije i Europskog cestovnog udruženja, o značaju ove konferencije govorio je i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić u ime jednog od organizatora: „Hrvatska je dio prostora koji je bio duboko podijeljen sukobima i nepovjerenjem, a u kojem se imaju izgraditi veliki infrastrukturni projekti. To se sigurno ne može izvršiti bez zajedničkog planiranja i usuglašavanja između susjednih država.“, rekao je Škorić i istaknuo da je intencija bila susjedne zemlje upoznati s infrastrukturnim projektima na dobrobit cijele regije. !Ovaj prostor presijecaju suvremeni prometni pravci koji dosad nisu doživjeli svoju potpunu afirmaciju, a osnova su razvoja gospodarstva i turizma. Nadamo se da će se to dogoditi.“. - zaključio je Škorić.

U ime Međunarodnog cestovnog udruženja (IRF) izvršni dopredsjednik, Michael Dreznes istaknuo je značaj prepoznavanja potrebe za održivim i učinkovitim cestovnim mrežama rekavši kako Hrvatska razumije taj značaj, osobito u pitanju sigurnosti prometa: “Mi u IRF-u uvijek gledamo što možemo naučiti od jedne države i to primijeniti u drugoj, a upravo su ovakvi skupovi sjajna prilika za to.". - pojasnio je Dreznes.

Dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Tomislav Mlinarić, također jedan od organizatora, rekao je kako je Fakultet predvodnik u unaprjeđenju prometnog sektora koji može pokrenuti Hrvatsku prema fazi gospodarskog oporavka i razvoja. Dekan Mlinarić složio se s dijelom izlaganja ministra o povezivanju različitih vidova prometa te istaknuo kako je upravo nova koncepcija integriranog razvoja prometna sustava strateški cilj i kako će oni dati sve od sebe da pomognu u tome.

Nakon službenog otvorenja Konferencije održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali resorni ministar Oleg Butković, ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić te crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, a na Konferenciji su sudjelovali i državni dužnosnici, državni tajnici i pomoćnici ministara prometa susjednih zemalja.

Oko 500 sudionika moći će kroz tri dana trajanja konferencije sudjelovati u nizu stručnih rasprava i predavanja na temu planova i promišljanja u cestovnom sektoru, Jadransko - jonskog koridora, regionalne suradnje, inovacija u cestogradnji i cestovnoj sigurnosti, kao i predavanja te prigodnog izložbenog dijela na kojem je pedesetak izlagača predstavilo svoje proizvode.FOTOGALERIJA


Najave