Državna tajnica Brnjac boravila u službenom posjetu Kraljevini Španjolskoj i sudjelovala u radionici 'Budućnost željezničkog sektora u Hrvatskoj'

Slika /arhiva/nsl dtNBRNJAC-ESP 25-1_19.jpg
Državna tajnica za promet, Nikolina Brnjac u sklopu službenog posjeta Kraljevini Španjolskoj susrela se sa Xianom Margaridom Mendez Bertolo, državnom tajnicom za trgovinu, sa kojom je razgovarala na temu iskustava dvije države u pogledu strateškog planiranja, sa posebnim naglaskom na mogućnosti zajedničkog nastupa u budućem širenju Mediteranskog koridora.

Tijekom službenog posjeta, državna tajnica Brnjac predvodila je Hrvatsku delegaciju, koju su činili načelnik Sektora željezničkog i intermodalnog prometa u resornome MInistarstvu mora, prometa i infrastrukture, Igor Radić i Hrvatska veleposlanica u Španjolskoj, NJ.E. Nives Malenica.

U sklopu službenog boravka Hrvatske delegacije Španjolskoj, 25. siječnja je u Madridu održana zajednička tematska radionica 'Budućnost željezničkog sektora u Hrvatskoj', na kojoj je sudjelovalo preko 40 Španjolskih kompanija, koje su poslovno vezane uz sektor prometa.

Državna tajnica Nikolina Brnjac u svojem izlaganju na radionici predstavila je dosadašnji smjer razvoja prometne mreže Hrvatske, s posebnim naglaskom na aktivnosti koje su slijedile nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Državna tajnica Brnjac tom prigodom brojne Španjolske kolege takupoznala je sa svim značajnijim projektima koji se pripremaju i provode na željezničkoj mreži u Hrvatskoj, ali i o  inicijativi resornog Ministarstva u smislu mogućih proširenja mreže TEN-T koridora i teretnih željezničkih koridora, koji prolaze Hrvatskom te imaju izravan utjecaj na Mediteranski prometni pravac.

Hrvatska delegacija upoznala je Španjolske kolege i sa pripremnim radnjama koje Hrvatska poduzima u pogledu predsjedanja Europskom unijom, a što se očekuje dogoditi u prvoj polovini 2020. godine, kao i sa aktivnostima u okviru organizacije TEN-T dana, koji se također imaju realozirati u Hrvatrskoj, u istome razdoblju.

Joaquin Jimenez Otero, zamjenik direktora međunarodnih odnosa  ADIF-a, tvrtke koja je ujedno upravitelj željezničke infrastrukture u Kraljevini Španjolskoj tijekom trajanja radionice sudionike je upoznao sa mogućnostima povezivanja Mediterana i srednje Europe, u prvom redu razvojem Mediteranskog koridora, dok je Alvaro Rodriguez Dapena, direktor razvoja i planiranja Španjolske agencije državnih luka, predstavio važnost unaprjeđenja željezničke infrastrukture, kao prometnog sredstva povezivanja luka na Mediteranskom koridoru.

U nastavku radne posjete Hrvatska delegacija imala je priliku porazgovarati i sa predstavnicima Ministarstva prometa i graditeljstva Kraljevine Španjolske, Udruženjem koje okuplja željezničku industriju (MAFEX), upraviteljem infrastrukture željeznica Kraljevine Španjolske (ADIF) te mnogim drugim predstavnicima Španjolskih gospodarskih subjekata koji su sudjelovali u radionici i sa kojima su razmijennjena brojna vrijedna iskustva provedbe onih politika koje za cilj imaju jačanje prometne mreže, a time i gospodarstva obje država.

Kao rezultat posjete, Hrvatska delegacija i Španjolski domaćini zajednički su dogovorili da se tijekom 2019. godine u Hrvatskoj organizira Španjolsko - Hrvatski forum, na kojem će predstavnici gospodarskih zajednica imati priliku produbiti već dobre odnose te nastojati na postizanju dogovora buduće suradnje.

Zaključno, podsjetimo da je u ovo vrijeme prošle, 2018. godine, potpisan i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te upravitelja željezničke infrastrukture Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, čime je pokrenuta inicijativa dviju država koje u nadolazećem razdoblju, kroz ovakav oblik suradnje, žele zajedničkim nastupom promovirati daljnji smjer razvoja željezničkog sektora ovih dviju prijateljskih država.


Vijesti iz medija