Državna tajnica Brnjac sudjelovala na INNOTRANS-u, najvećem sajmu transportne tehnologije

Slika /arhiva/nsl dtNB-INTTRAN 18-9_18.jpg
U Berlinu se od 18. do 21. rujna održava međunarodni sajam transportne i industrijske tehnologije „InnoTrans 2018.“.

Ispred hrvatskog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sajam su posjetili državna tajnica za promet, Nikolina Brnjac i načelnik Sektora željezničkog i intermodalnog prometa, Igor Radić.

Riječ je o uistinu vodećem događaju ovakvog tipa u Europi, i jednom od vodećih u svijetu, na kojem sudjeluju najvažniji međunarodni proizvođači industrijske i transportne tehnologije.

Na Sajmu se pored izložbenog dijela tradicionalno održavaju i brojne popratne priredbe, koje okupljaju najvažnije donositelje odluka iz područja politike, ekonomije i prijevoza.

Tako je na ovogodišnjem Sajmu održana konferencija „Rail summit leaders 2018“, na temu budućnosti željeznica i željezničkog prometa u gradovima, o čemu su govorili europska povjerenica za promet, Violeta Bulc, federalni ministar za transport i digitalnu infrastrukturu Savezne Republike Njemačke, Andreas Scheuer te predsjednici uprava upravitelja željezničke infrastrukture iz Sjedinjenih Američkih Država, Republike Indije, Ruske federacije, Narodne Republike Kine i Savezne Republike Njemačke. Delegaciju Republike Hrvatske na konferenciji predstavljali su također državna tajnica Brnjac i načelnik Radić.

U nastavku obilaska berlinskog Sajma predstavnici Ministarstva posjetili su izložbene prostore vodećih tvrtki koje se bave inovacijama u željezničkom prijevozu. Od proizvođača su tako između ostalog mogli doznati o planovima i razvoju tehnologija željezničkog prijevoza u budućnosti.

Istaknimo kako su svoja najnovija tehnološka dostignuća na Sajmu predstavile i tvrtke iz Republike Hrvatske, i to TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju, Radionica željezničkih vozila Čakovec d.o.o., Končar Električna vozila d.d., Altpro d.o.o., DIV GRUPA d.o.o., Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. te Đuro Đaković Stroja obrada d.o.o..

Inače, ovogodišnji je Sajam okupio oko 3000 izlagača iz 60 zemalja svijeta i to na više od 200.000 m² izložbenog prostora. Na Sajmu je ukupno predstavljeno 146 svjetskih premijera i 400 inovacija razno-raznih proizvoda transportne industrije i tehnologije.

Zaključimo kako je organizacija ovog Sajma još jednom potvrdila iznimno značajnu ulogu i mjesto koje njemačka prijestolnica Berlin zauzima u razvoju prometnog inženjerstva u Europi i svijetu.


Vijesti iz medija