Ministar Butković održao sastanak s kolegama ministrima prometa Rumunjske i Finske

  • Slika /arhiva/NSL MIN SAS ZG 04-09_18.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U utorak, 4. rujna 2018. u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održan je trilateralni sastanak ministara prometa Republike Hrvatske, Rumunjske i Finske na temu predsjedanja Vijećem Europske unije i zajedničke suradnje triju zemalja na području prometa.

Sastanak je održan na poziv ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, a koji je u službeni posjet pozvao rumunjskog ministra prometa Luciana Sovea i finsku ministricu prometa Anne Berner s ciljem kvalitetne pripreme predsjedanja u formatu Vijeća ministara prometa te suradnje na navedenom zadatku u okviru predsjedajućeg tria. Naime, Republika Hrvatske će predsjedanje Vijećem Europske unije preuzeti 2020., posljednja u tročlanoj skupini poznatijoj kao „trio“, a koju će činiti zajedno sa Rumunjskom i Finskom.  

Ministar Oleg Butković uvodno je istaknuo kako izuzetno važnim smatra pravovremeno upoznavanje s kolegama ministrima s kojima ćemo dijeliti predsjedavanje, ali i razmjenu viđenja između triju država o ključnim pitanjima europske prometne politike i prikupljanja iskustava vezano za pripremu predsjedanja. Također je dodao kako je Hrvatska svjesna važnosti proaktivnosti i osobnih kontakata, razmjene informacija o konkretnim temama i perspektivama partnera u europskom projektu. „Vjerujem da ćemo funkcionirati kao dobar tim, a našim je zemljama zajedničko to što se nalaze na vanjskim granicama EU-a te su pomorske zemlje.“, rekao je ministar Butković i dodao kako ove tri zemlje imaju svoje različitosti, ali koje mogu pomoći jasnije vidjeti zajedničke europske interese. „Različitosti koje imamo mogu nam pomoći prepoznati probleme koji nam nisu poznati iz nacionalne perspektive, a to je ključno za uspješno predsjedanje.“, zaključio je ministar Butković.

Na sastanku su razmijenjene informacije o sustavima koordinacije EU poslova, kao i o statusu nacionalnih priprema za predsjedanje te su predstavljeni prioriteti svake od zemalja u području prometa i organizaciji događanja u razdoblju predsjedanja.

Prioritete Republike Hrvatske, u području kopnenog i pomorskog prometa, koji su dio osamnaestomjesečnog programa Vijeća Europske unije za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020., predstavile su državne tajnice Maja Markovčić Kostelac i Nikolina Brnjac, koje su uz ministra sudjelovale na sastanku.

Državna tajnica za promet Nikolina Brnjac istaknula je važnost unapređenja i dovršetak TEN-T mreže, ali i pitanje proširenja TEN-T mreža na područje susjednih regija s naglaskom na proširenje na prostor Zapadnog Balkana.

Prioritete vezane uz pomorstvo iznijela je državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, koje je naglasila kako je Hrvatska usredotočena na stvarane jedinstvenog digitalnog sučelja u pomorstvu, ali i potpune digitalizacije usluga u pomorstvu, na daljnje napore za poboljšanje sustava obrazovanja pomoraca, kao i razvoj zelenih luka.

Ovom su prigodom svoje prioritete predstavili i rumunjski i finski ministri prometa. Finska ministrica Anne Brener naglasila je kako je za Finsku iznimno važno nastaviti napore za integraciju prometnog sustava i telekomunikacija, odnosno digitalne tehnologije. U tom kontekstu, pojasnila je kako je u Finskoj u tijeku reorganizacija sustava upravljanja prometom, odnosno, spajanje agencija koje su nadležne za promet i telekomunikacije. Cilj im je, istaknula je finska ministrica, imati sustav u kojem se promet i telekomunikacije nadopunjuju, koji će biti integriran i više usredotočen na korisnika.

Ministar prometa Rumunjske istaknuo je važnost završetka rada na prijedlogu 1. Paketa mobilnosti, kao i pitanja TEN-T mreže te kohezijske politike.

S ministrima su na sastanku sudjelovali i državni tajnik u rumunjskom ministarstvu prometa Ioni Iordachescu, ministar savjetnik iz Veleposlanstva Rumunjske Florian Antohi, savjetnica finske ministrice Eleonoora Eilittä, prva tajnica u Veleposlanstvu Republike Finske Virpi Johanna Turunen te predstavnici Ministarstva mora, prometa infrastrukture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.



FOTOGALERIJA


Vijesti iz medija