DOPUNA INFORMACIJE: Pomorska potraga za nestalim surferom u umaškom akvatoriju okončana - surfer živ i zdrav u Italiji

Slika /arhiva/nsl SAR-LKST 29-9_18.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o danas pokrenutoj potražno – spasilačkoj akciji za nestalom osobom u Istarskom akvatoriju.
 
Službenici MRCC Rijeka danas, 29. listopada u 17.02h, posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Pula, zaprimili su dojavu očevidaca o dvojici surfera (wind i kite) u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vjetra nosili prema otvorenom moru, do trenutka kada su obojici uništena jedra te su pali u more, slijedom čega je pokrenuta potražno – spasilačka akcija, u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula i mjesno nadležnom Lučkom ispostavom Umag.
 
Službenici LK Pula u 18.00h javili su u MRCC Rijeka kako je jedan od dvojice surfera uspio samostalno doplivati do obale u blizini Umaga, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula u daljnje medicinsko postupanje.
 
S obzirom na vremenske prilike na moru, nije bilo moguće poduzeti pomorsku potragu, za što je iz MRCC Rijeka, uz raspoložive službenike LK Pula, angažirana Policijska uprava Istarska i Javna vatrogasna postrojba Pula, čiji službenici i pripadnici obavljaju kopnenu potragu, odnosno, tijekom noći dežuraju na pozicijama uz obalu, na kojima je predviđena pojava nestalog surfera sukladno morskim strujama i smjeru vjetra.
 
O događaju je obaviještena i Obalna Straža RH kako bi pripravili vlastite raspoložive pomorske i zračne potražno – spasilačke resurse, u slučaju potrebe za angažiranjem, a ovisno o razvoju vremenskim prilika na moru i kopnu, prije razdanjivanja će se u koordinaciji MRCC Rijeka i LK Pula razmotriti eventualno angažiranje i drugih raspoloživih potražnih jedinica prema nestaloj osobi.
 
Svi sudionici u pomorskom prometu u području potrage, putem obalnih radio postaja obavještavaju se o nestaloj osobi.

DOPUNA INFORMACIJE
30.10.2018.
Večeras u 18.20h službenici MRCC Rijeka su od Talijanskih kolega iz MRCC Roma zaprimili informaciju o pronalasku nestalog surfera, G.J. (rođen 1971. godine), državljanin Republike Slovenije, koji se trenutno nalazi u Tršćanskoj bolnici, kamo je zaprimljen radi dodatnih zdravstvenih pretraga, no u međuvremenu je potvrđeno kako je isti neozlijeđen i dobrog zdravstvenog stanja.

Nastavak pokrenute opsežne potražne akcije, koji je planiran za sutra, 31.10., odmah po razdanjivanju, kada bi se i vrijeme (vjetar/more) trebalo smiriti, nakon službene policijske potvrde identiteta pronađenog Slovenca, otkazan je, a sve potražne jedinice su opozvane iz daljnjeg angažmana, čime je ova akcija okončana.

Prethodno dojavi o pronalasku živog i zdravog nestaloga Slovenskog surfera, koordinirana potražna akcija tijekom današnjeg dana odvijala se prema utvrđenom Planu traganja, a u jednoj fazi traganja, u suradnji sa Talijanskim MRCC Roma, u akciju su angaažirane i Talijanske pomorske potražne jedinice, koje su tragale u Tršćanskom području nadzora sigurnosti plovidbe.

Tijek potražne akcije za nestalim surferom na dan 30.10.2018.:
Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika u prvome dijelu dana, (06.00 - 09.00h) potraga se odvijala obalnim područjem, između Umaga i Savudrije, budući da brodice iz sastava LK Pula nisu bile u mogućnosti isploviti u SAR akciju, da bi se odmah nakon smirivanja izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta angažirala i pomorska potraga sačinjena od:
- jedne brodice Pomorske policije Pula, koja je tragala u području Savudrija prema Zambratiji;
- jedan zrakoplov Obalne straže RH tipa 'Pilatus PC-9', koji je obavljao prelet područja potrage od Umaga do granice sa Italijom i Slovenijom te otvoreni dio unutarnjih morskih voda;
- u dogovoru sa Slovenskim MRCC Kopar i Talijanskim MRCC Roma sudjelovale su i potražne jedinice iz Slovenije i Italije, u njihovim područjima nadležnosti;
- u akciju je uključena i brodica Talijanske Obalne straže, čiji pripadnici su tijekom dana dojavili o pronalasku kite-surferskog prsluka u moru sjeverno od Savudrije (u Talijanskoj zoni odgovornosti), da je upravo taj prsluk nosio nestali surfer potvrdila je supruga nestalog;
- u akciju je angažirana i ronilačka jedinica Pomorske policije, no većinu dana ipak nisu uspjeli obaviti podmorsku potragu zbog opasnosti za vlastitu sigurnosti uslijed nepovoljnih vremenskih prilika;
- tijekom dana, dva puta se pokušalo snimiti područje dronom, ali se odustalo zbog jakog vjetra;
- svim brodovima u prolazu područjem potrage emitirala se poruka hitnosti (PAN-PAN) putem obalnih radio postaja (ORP Rijekaradio).
- U 17.37 sati potraga je zbog mraka privremeno prekinuta;
- u potrazi su zadržane kopnene jedinice tragača
- u 18.20h potražna akcije obustavljena temeljem Policijske dojave o utvrđenom identitetu surfera, stacioniranog u Tršćanskoj bolnici.


Pisane vijesti