Državna tajnica Markovčić Kostelac predvodila hrvatsku delegaciju u Portugalu na Oceans meetingu 2018

Slika /arhiva/nsl dtMMK-OMP 21-9_18.jpg
U Lisabonu se 20. i 21. rujna održao Oceans meeting 2018 koji se sastojao od Međunarodne konferencije i Ministarskog sastanka, a Hrvatsku delegaciju predvodila je državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac, dok je uz nju u radu Konferencije sudjelovao i pomoćnik ministra, kap. Siniša Orlić.

Oceans Meeting 2018 započeo je plenarnom sjednicom pod nazivom Naš Ocean, naša zajednička budućnost koju je otvorila portugalska ministrica mora, Ana Paula Vitorino, a na kojoj su između ostalog govorili, i Kitack Lim, glavni tajnik IMO-a, Peter Thomson, potpredsjednik Opće skupštine UN-a te portugalski predsjednik, Marcelo Rebelo de Sousa.

Glavni je cilj Međunarodne konferencije bio razmjena ideja između političkih dužnosnika i stručnjaka o plavom i kružnom gospodarstvu, zelenom brodarstvu i klasterima u lukama koje imaju mogućnost zauzeti vodeće mjesto u plavom gospodarstvu i održivom razvoju. Glavne poruke odaslane s Konferencije jesu o značaju očuvanja oceana kao zajedničkoj prilici za našu budućnost. Oceani nas opskrbljuju kisikom, reguliraju klimatske promjene, pružaju hranu i bitni su za život mnogih širom svijeta. Ocean i resuri koji iz njega proizlaze nužni su za postizanje ciljeva održivog razvoja definiranih u 2030 Agendi za održivi razvoj usvojenoj na Skupštini Ujedinjenih naroda 2015 godine.

Na Ministarskom sastanku održanom 21. rujna sudjelovali su predstavnici europskih, afričkih, i azijskih zemalja. Značaj ovome sastanku pridonijela je i prisutnost povjerenice Europske komisije Vioete Bulc. U svome je govoru na tome sastanku državna tajnica Markovčić Kostelac naznačila kako je veliki broj ljudi na cijeloj planeti Zemlji ovisan o čistim i zdravim oceanima koji su ugroženi onečišćenjima uslijed ljudskih aktivnosti.

Razvoj i blagostanje legitimni su ciljevi i želje nacija diljem svijeta, no kako osigurati razvoj, a u isto vrijeme zaštiti okoliš i prirodu, ključno je pitanje današnjice. Vjerujemo da odgovor na ovo pitanje pruža kružna ekonomija.

Republika Hrvatska pozdravlja ispunjavanje međunarodnih i europskih standarda vezanih za zaštitu okoliša od onečišćenja s brodova i smanjenje emisija CO2. Ministarski je sastanak završen usvajanjem Deklaracije o plavoj kružnoj ekonomiji, zelenom brodarstvu i tehnološkim klasterima u lukama.


Pisane vijesti