Potraga za nestalom surfericom u Splitskom akvatoriju i dalje bez rezultata - DOPUNA / Duž obalno brojne pomorske nesreće, nezgode i spasilačke akcije uzrokovane jakim nevremenom na moru

Slika /arhiva/Dance LK DU_12.jpg
Iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izviijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nastavku intnenzivne potražno – spasilačke akcije u Splitskom akvatoriju, prema jučer nestaloj ženskoj osobi, koja se provodi, temeljem kojega su angažirane sve potrebne i raspoložive spasilačke jedinice u pomorsku, kopnenu i zračnu akciju traganja.

U nastavak potrage za surfericom nestalom na poziciji 200 metara od Zlatnoga Rata, danas, 25. rujna od 07.00h u području traganja angažirane su plovila iz sastava Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna, a temeljem temeljem usvojenog Plana traganja za današnji dan MRCC Rijeka je u suradnji sa Pomorskom policijom Split angažirala jedno policijsko plovilo, dok je Obalna straža RH u koordiniranu potragu za nestalom surfericom ukljuičila jedan ophodni brod, kao i jedan helikopter. Danas od 08.00h u kopneni dio potrage angažirani su pripadnici Vatrogasne postrojbe Hvar, koji pretražuju obalni rub otoka Hvara.

Potraga je za sada i dalje bez rezultata. Posljednja dojava o nestaloj surferici zaprimljena je je jučer, 24. rujna oko 13.00h od očevidaca sa obale otoka Brača, koji su dojavili kako se nestala držala za dasku za jedrenje na udaljenosti oko 200 metara od Bolske obale, no, nažalost, u trenutku kada je pustila dasku u pokušaju da odpliva do obale, dogodio se nalet jakoga vjetra i visokih valova, nakon čega je ista nestala iz vidokruga. Nedugo potom, u 16.03h u okviru zračne potrage, dasku za jedrenje nestale surferice uočio je pilot potražnog zrakoplova tipa 'Pilatus' iz sastava Obalne straže RH, na oko 3 nautičke milje jugozapadno od Bola, na otoku Braču.

Iz MRCC Rijeka izvijestili su resorno Ministarstvo i o nizu drugih izvanrednih događaja na moru uzrokovanih nevremenom, koji se događaju od jučer, a u nastavku izdvajamo samo značajnije.

DOPUNA INFORMACIJE
29.09.2018. / 19.00h
Nakon višednevne koordinirane potražno - spasilačke akcije prema nestaloj V.V.S. (rođena 1993. godine), državljanka Republike Meksiko, daljnje traganje nastavlja se u okviru redovnog nadzora sigurnosti plovidbe u djelokrugu Lučke kapetanije Split te susjedne Lučke kapetanije Ploče, odnosno, Lučke kapetanije Šibenik.

LK SPLIT
Uz intenzivnu potražno – spasilačku akciju koju terenski provodi Lučka kapetanija Split u koordinaciji sa MRCC Rijeka, u Splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe dojavljeno je o još desetak pomorskih nezgoda višeg i nižeg intenziteta, srećom bez ljudskih žrtava i ozlijeđenih, od kojih izdvajamo slijedeće:

Jučer, 24. rujna u 13.40h  posredstvom Obalne radio postaje - ORP Splitradio, službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv pogibelji od skippera jedrilice „Lara“, sa ukupno sedam članova posade, koji su ostali plutati po jakom nevremenu na jedrilici bez nadzora, zbog kvara brodskoga kormila na oko 7,5 nautičkih milja jugozapadno od otoka Šolte, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Split, no zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru i već angažiranih spasilačkih jedinica u potrazi za nestalom surfericom, obavijest o posadi u pogibelji upućena je svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem, na što se, srećom, odazvao putnički brod 'Azamara Quest', na koji se prekrcala neozlijeđena sedmeročlana posada havarirane jedrilice te su proslijedili dalje za Dubrovnik. Evakuirana havarirana jedrilica „Lara“, u vlasništvu domaće charter tvrtke, ostala je plutati bez nadzora, o čemu je iz MRCC Rijeka, posredstvom obalnih radio postaja odaslano upozorenje (SECURITE) svim sudionicima u pomorskom prometu.

U Splitskom akvatoriju dogodila se još jedna pomorska nezgoda višeg intenziteta, o kojoj u MRCC Rijeka dojavljeno također jučer, u 18.37h, posredstvom ORP Splitradio, kada je zaprimljen poziv pogibelji od skippera jedrilice „Go X“, duljine 15,8 metara, zastave Velike Britanije, koji je prijavio poteškoće sa pogonskim strojem tijekom plovidbe blizu zapadne obale otoka Šolte. Budući da je na jedrilici boravilo 8 članova posade, a vremenske prilike su bile u dljnjem pogoršanju te nije bilo dosvoljno blizih i raspoloživih spasilačkih jedinica u trenutku zaprimanja poziva, MRCC Rijeka je u spasilačku akciju angažirala tvrtku za pružanje komercijalne pomoći posadama i plovilima na moru, čiji djelatnici su uz izrazito velike napore po nepovoljnom vremenu, uspješno doteglili havariranu jedrilicu do sigurnoga veza u luku Maslenica, na otoku Šolti.

LK PULA
U Istarskom akvatoriju jučer, 24. rujna također je poduzeta jedna spasilačka akcija, koja je pokrenuta 09.56h  prije podne, nakon što su službenici MRCC Rijeka zaprimili poziv pogibelji od Ž.D., voditelja brodice tipa „Istranka“, duljine 5 metara, Hrvatske zastave, koji je dojavio kako je sam na vlastitoj brodici, koja je zbog kvara pogonskoga stroja ostala ne upravljiva plutati po jakome nevremenu između otoka Levanić i Fenera, u Medulinskom zaljevu. Budući da je voditelj dojavio i o puknuću sidrenoga lanca, zbog čega ga je jaka bura odbacila jugozapadno od otoka Fenera prema pličini Albanež, u spasilačku akciju angažiran je brod iz sastava Obalne straže RH, koji je u tome trenutku bio ujedno i jedina raspoloživa spasilačka jedinica u tome području te je zapovjednik broda OSRH u 15.30h dojavio u MRCC Rijeka o pronalasku havarirane brodice sa jednom muškom osobom osobom, kojega su prekrcali na brod i prevezli u Pulu, gdje je isti dodatno pregledan od djelatnika Hitne medicinske  pomoći Pula i otpušten, nakon što je ustanovljeno da nije pretrpio nikakve tjelesne ozljede.

LK ZADAR
Službenici MRCC Rijeka, jučer su, 24. rujna u 12.00h posredstvom ORP Zadarradio zaprimili poziv pogibelji od skippera jedrilice 'Dišpet', u vlasništvu domaće charter tvrtke, koji su se tada nalazili na oko 2 nautičke milje južno od Velog Rata na Dugom Otoku, gdje su ostali bez pogona. Kako je na jedrilici boravilo ukupno 5 osoba, svi državljani Republike Francuske, koji u trenutku dojave nisu bili životno ugroženi, o događaju je izviještena tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalne pomoći posadama i plovilima na moru, čiji djelatnici su nedugo potom pronašli havariranu jedrilicu i uzeli je u tegalj do luke u Velome Ratu, gdje su spašenici neozlijeđeno iskrcani u 17.30h, kada su pristali nakon vrlo teške plovidbe, budući da je u međuvremenu nastupilo vrlo jako nevrijeme na moru.

LK ŠIBENIK
Nakon što su službenici MRCC Rijeka jučer, 24. rujna u 11.22h zaprimili poziv pogibelji putem MMSI sustava (jedinstveni identifikacijski broj pomorske mobilne postaje)  od skippera jedrilice 'Issa', tip Bavaria 34, koji se javio sa pozicije oko 3 nautičke milje južno od otoka Murtera, gdje je sa još jednom osobom ostao plutati na jedrilici bez pogona i nadzora, i to zbog zapetljaja konopa škote (jedreno uže) u pogonsku elisu. Slijedom dojave iz Središnjice je u suradnji sa Lučkom kapetanijom Šibenik pokrenuta spasilačka akcija prema dojavljenoj poziciji, kamo su isplovili službenici LK Šibenik te u 12.55h pronašli havariranu jedrilicu kod otočića Tetovišnjak, gdje je dvočlama posada uspjela usidriti jedrilicu i gdje je započeta spasilačka akcija u cilju evakuacije dvočlane posade. Kako je nevrijeme na moru bilo u jačanju, evakuacija je nakon više pokušaja uspješno okončana tek u 16.42h, kada su oba člana posade prekrcana na spasilačku brodicu LK Šibenik i prevezeni neozlijeđeni u Šibenik, dok je jedrilica ostala osigurana na sidru, čime ne predstavlja sigurnosnu ugrozu za ostale sudionike u pomorskom prometu.

Djelatnici MRCC Rijeka jučer su u Šibenskom području nadzora sigurnosti plovidbe zabilježili još jednu težu pomorsku nezgodu u Kornatskom arhipelagu, odakle je u 12.35h upućen poziv očevidaca o nasukanju i potonuću jedrilice ispred otočića Lunga, kamo su odmah angažirani rendžeri Nacionalnoga parka Kornati, koji su nedugo potom javili da su 10 članova posade potopljene jedrilice na vrijeme i neozlijeđeni napustili jedrilicu i sklonili se na sigurno u uvalu Koromačna, dok će službenici LK Šibenik tijekom današnjeg dana poduzeti radnje u okviru očevida o uzrocima potonuća te postupanja vezano uz zbrinjavanje potopljene jedrilice.

LK DUBROVNIK
Posljednju značajniju spasilačku akciju tijekom jučerašnjeg dana službenici MRCC Rijeka organizirali su u Dubrovačkom području nadzora sigurnosti plovidbe, odnosno, u uvali Pomina, otok Mljet, odakle su u oko 14.00h zaprimili poziv pogibelji od skippera M.V., državljanin Republike Hrvatske, koji je dojavio o problemu sa vitlom sidra jedrilice u vlasništvu domaće charter tvrtke, na kojoj su boravile još tri osobe. U akciju je angažirana posada tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalne pomoći posadama i plovilima na moru, čiji djelatnici su evakuirali svih četvero ljudi sa havarirane jedrilice, koja je do daljnjeg ostavljena na sidru u uvali Pomina.

Nedugo potom, i nedaleko pozicije prve pomorske nezgode, također u Mljetskoj uvali Pomina, u 14.38h u MRCC Rijeka zaprimili su poziv pogibelji od skippera jedrilice 'Red Red Wine' u vlasništvu strane charter tvrtke i sa ukupno 5 osoba na palubi. Skipper je zatražio pomoć zbog puknuća brodskog jedra i pogoršanja vremenskih prilika na moru, slijedom čega je prema peteročlanoj posadi angažirana brodica tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalne pomoći posadama i plovilima na moru, čiji djelatnici su evakuirali neozlijeđenu posadu, a jedrilicu osigurali na sidru na poziciji pronalaska.

U području nadzora sigurnosi plvodibe gotovo svih osam lučkih kapetanija tijekom jučerašnjeg dana, zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru,  zabilježeno je još desetak poziva očevidaca ili sudionika pomorskih nezgoda ili manjih pomorskih nesreća, ali koje, srećom, nisu zahtijevale angažiranje spasilačkih jedinica.

Kao najčešći razlog pomorskih nesreća i nezgoda tijekom posljednja 24 sata svakako su nepovoljni vremenski uvjeti, a eventualne odgovornosti voditelja plovila zatečenih u pogibeljnim situacijama utvrdit će službenici mjesno nadležnih lučkih kapetanija i pripadajućih lučkih ispostava u okviru očevida o uzrocima svih pomorskih nesreća i nezgoda.


Pisane vijesti