Strana motorna jahta potonula kod Unija, nema ozlijeđenih

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, sa sjedištem u Rijeci (MRCC Rijeka), koordinirali su aktivnosti u cilju sprječavanja onečišćenja mora i morskog okoliša na mjestu potonuća motorne jahte, u moru kod Unija.

Jučer, 10. kolovoza u 15.42h zaprimljen je poziv očevica u MRCC Rijeka o potonuću motorne jahte nedaleko obale otoka Unije, slijedom čega je u suradnji sa Lučkom kapetanijom Rijeka, lučkim ispostavama Mali Lošinj i Cres te Županijskom lučkom upravom Mali Lošinj pokrenuta koordinirana akcija u cilju osiguravanja mjesta potonuća od posljedica onečišćenja mora, uslijed eventualnog istjecanja pogonskog goriva iz brodskog spremnika. O događaju je obaviještena Postaja pomorske i aerodromske policije Rijeka (PPAP Rijeka).

Na poziciji potonuća djelatnici ŽLU Mali Lošinj postavili su plutajuće upijajuće brane, a područje potonuća od eventualnog onečišćenja dodatnim branama osigurali su djelatnici tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja iz mora.

S obzirom da je motorna jahta potonula u području višeg intenziteta pomorskog prometa, po nalogu LK Rijeka putem obalne radio postaje ORP Rijeka-radio odaslana je 'SECURITE' obavijest, o prepreci na plovnome putu.

Službenici Lučke kapetanije Rijeka jučer su započeli očevidne radnje o uzrocima potonuća motorne jahte 'Cleo', dužine oko 20 metara, talijanske zastave, na kojoj su u trenutku havarije boravile četiri osobe, svi državljani Republike Italije, koji su brodskim tenderom pravovremeno napustili tonuću jahtu te nisu prijavili nikakve ozljede. Izjave brodolomaca uzete su u okviru očevida, a vlasniku potonule motorne jahte iz nadležnosti LK Rijeka izdan je nalog za vađenje plovila sa dna mora.

Riječka Kapetanija od jutros je na poziciju potonuća angažirala pripadnike Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite, koji obavljaju podmorsku provjeru stanja trupa plovila kako bi se utvrdio uzrok primanja mora i potonuća te kako bi se potonulo plovilo pripremilo za izron na površinu.

Pisane vijesti