Blagdan sv. Nikole – Dan pomoraca i brodaraca obilježen u Vukovaru

Vukovar, 6. prosinca 2008. Branko Bačić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture obraća se okupljenima povodom Dana pomoraca i brodaraca

Višenamjenski kanal Dunav-Sava počet će se graditi 2010. godine, a njime će se uz plovidbu i integraciju hrvatskih plovnih putova, stvoriti uvjeti za navodnjavanje velikih površina poljoprivrednog zemljišta, istaknuo je državni tajnik za more Branko Bačić na današnjoj proslavi Dana pomoraca i brodaraca u Hrvatskom domu u Vukovaru.

Srednjoročnim programom razvitka plovnih putova i luka predviđeno ukupno ulaganje u luke i vodne putove u idućih 8 godina predviđeno je 8,1 milijardi kuna. Hrvatski sabor donio je u svibnju Strategiju razvitka riječnog prometa za naredno desetogodišnje razdoblje, a u cilju povećanja udjela riječnog prometa u ukupnom prometu Hrvatske. Naime, riječni promet sada čini tek jedan posto ukupnog prometa u Hrvatskoj, dok se u zemljama EU kreće 6 do 24 posto.

Također, istaknuo je da se implementacija Riječnih informacijskih usluga RIS-CRORIS planira na svim plovnim putovima, dok bi se u Sisku trebala uspostaviti Nacionalna RIS središnjica.

Osvrnuvši se na razvoj pomorstva, Bačić je istaknuo da je ovih dana čitav Jadran pokriven Vukovar, 6. prosinca 2008. (s lijeva) Branko Bačić, državni tajnik za more, Vladimir Šeks, potpredsjednik hrvatskog Sabora  bacaju vijenac u Dunav u spomen na sve poginule pomorce i brodarceSustavom automatske identifikacije brodova. U tijeku je ugovaranje radarske opreme za Sustav nadzora i upravljanja pomorskim prometom, za što će se izdvojiti 6,9 milijuna eura, a veći dio sufinancirati iz PHARE 2006 programa Europske unije.

Od svibnja ove godine Republika Hrvatska uključena je u Europski sustav satelitskog nadzora naftnih mrlja na moru, kazao je, dodavši i to da je Hrvatska vodeći partner u međunarodnom projektu smanjenja prijenosa štetnih organizama iz balastnih voda. U cilju sigurnosti plovidbe donesen je Akcijski plan kojim je, naglasio je Bačić, predviđeno unapređenje statusa hrvatske zastave na listama Pariškog memoranduma.

Kada je riječ o morskim lukama, planira se u infrastrukturu uložiti 600 milijuna kuna, rekao je, istaknuvši da upravo traju pregovori za osiguranje zajmova za luke Šibenik i Split.  U 2008. godini potpisani su ugovori za modernizaciju 26 luka od županijskog značaja, a otvorene su nove i modernizirane luke Cres, Rogač, Supetar i Sumartin.

Trenutno se za potrebe hrvatskih brodara u zemlji i inozemstvu gradi 22 broda, kazao je, napomenuvši da je u tijeku i obnova ribolovne flote, kao i malih brodara. Posebno je napomenuo kako bi Vlada uskoro trebala donijeti Strategiju razvoja nautičkog turizma koja predviđa 15 tisuća novih vezova u idućih 10 godina u cilju da Hrvatska ostane prestižna Vukovar, 6. prosinca 2008. Branko Bačić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture polaže vijenac u podnožje spomen-obilježja za poginule branitelje  u domovinskom ratunautička destinacija.

Obraćajući se svim pomorcima, rekao je da je socijalnom reformom za pomorce, odnosno uspostavom obveznog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja od ove godine, broj prijavljenih pomoraca u samo nekoliko mjeseci porastao s početnih 800 na više od 10,5 tisuća. Od 2006. godine do danas, za stipendije učenika i studenata pomoraca osigurano je 10 milijuna kuna, a trenutno stipendije prima 152 studenta i 487 učenika, dodao je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je da je Hrvatska zahvaljujući svom geostrateškom položaju i pomorska te isto tako i podunavska država. Pritom je naglasio veliku potrebu izgradnje prometne infrastrukture kako bi Hrvatska iskoristila jadransku i dunavsku orijentaciju. Takvim pristupom, kazao je Šeks, Hrvatska bi u prometnom smislu mogla postati prometnim vratima Europe.

U svjetlu tradicije nagrađivanja zaslužnih pojedinaca, udruga i tvrtki iz područja pomorstva i unutarnje plovidbe i ove su godine dodijeljena priznanja u tri kategorije: za doprinos razvitku riječnog gospodarstva, za traganje i spašavanje na moru te unapređenje službe i za promicanje unutarnje plovidbe. Zbog požrtvovanog rada, priznanja su dodijeljena i Vukovar, 6. prosinca 2008. Nagrađeni pojedinci i djelatnici lučkih uprava i lučkih kapetanija u društvu dr. Vladimira Šeksa, potpredsjednika hrvatskog Sabora, Branka Bačića, državnog tajnika za more i predstavnika lokalne i regionalne samouprave Vukovarsko-srijemske županije.petorici djelatnika lučkih kapetanija prigodom odlaska u mirovinu.

Uoči svečanosti u Hrvatskom domu državni tajnik Bačić položio je vijenac kod središnjeg spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata za sve poginule hrvatske branitelje. Također, vijenac je s potpredsjednikom Sabora za sve poginule hrvatske pomorce i brodarce položio u Dunav.

Na sedmoj po redu proslavi Dana pomoraca i brodaraca, koja se po prvi put održala na unutarnjim vodama, uz državnog tajnika i potpredsjednika Sabora bili su i pomoćnici ministra, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan i brojni predstavnici pomorskih institucija.



Pisane vijesti