Oko tri tisuće pomoraca prijavljeno u socijalni i porezni sustav

Od 1. siječnja ove godine do danas oko tri tisuće hrvatskih pomoraca prijavilo se u socijalni i porezni sustav putem lučkih kapetanija, dok ih je do početka primjene reforme bilo prijavljeno svega od 700 do 900, istaknuo je Branko Bačić, državni tajnik za more, na večerašnjoj tribini o socijalnoj reformi za pomorce održanoj na Sveučilištu u Dubrovniku pred oko četiristo dubrovačkih pomoraca.

Govoreći o reformi za pomorce Bačić je podsjetio da je posljednjim izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika omogućeno da svi hrvatski pomorci, kojih je po procjenama oko 32 tisuće, budu uključeni u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja bez obzira plove li pod domaćom ili stranim zastavama. Najavio je da se u ovoj godini planiraju nove izmjene Pomorskog zakonika kako bi se ponovo uveo beneficirani radni staž za sve hrvatske pomorce.

Hrvatska Vlada je još u 2004. godini omogućila da hrvatski upisnik brodova bude najkonkurentniji u Europi jer je hrvatske brodare oslobodila plaćanja poreza na dobit i na taj im način dopustila zamah ulaganja u obnovu flote, dodao je. Također, pojasnio je da su tom prvom fazom reforme u sustav uključeni pomorci koji plove pod hrvatskom zastavom.

Za pomorce u međunarodnoj plovidbi, rekao je Bačić, visina mjesečne osnovnice za plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja utvrđuje se prema plaći za iste ili slične poslove na brodu u nacionalnoj plovidbi, a ne prema stvarnim prihodima. Kako je naveo, tako zapovjednik ima osnovicu od 6.480 kuna, a mornar 2.400 kuna.

Prema Bačićevim riječima, još jedna od novih pogodnosti za hrvatske pomorce je i neplaćanje poreza na dohodak ukoliko 183 dana plove u međunarodnoj plovidbi, a dugovanja Poreznoj upravi mogu se otplatiti do 24 rate.

Po osnovi neplaćenih obveza za doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje hrvatski pomorci duguju 47 milijuna kuna, naglasio je Tomica Šnajder iz Porezne uprave Ministarstva financija. Govoreći o oslobađaju od plaćanja poreza na dohodak pojasnio je da se svi dani preko 183 provedena u međunarodnoj plovidbi mogu prenijeti u iduću godinu osim onih ostvarenih u godini prije stupanja reforme na snagu.

U sustav obveznog zdravstvenog osiguranja mogu biti uključeni i članovi obitelji pomoraca, upozorio je danas brojne okupljene pomorce Ivica Klarić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, dok im je Željko Janeš iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pojasnio da nakon iskrcaja mogu predati zahtjev za produženo osiguranje, čime bi im uz nastavak plaćanja doprinosa tekao mirovinski staž.

U pomorskoj knjižici upisivat će se i ovjeravati podaci o plovidbi kao osnova za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te za porezni sustav, naglasio je Branimir Belančić Farkaš iz resornog Ministarstva pojasnivši kako će se time uspostaviti središnja baza podataka o svim hrvatskim pomorcima.  

 



Pisane vijesti