Pozitivan poslovni rezultat HŽ-a u 2006.

Ukupni prihod Hrvatskih željeznica (HŽ) u 2006. godini iznosit će 3,8 milijardi kuna, a rashodi se planiraju u iznosu 3,6 milijardi kuna, pa se očekuje pozitivan financijski rezultat HŽ-a u ovoj godini, rekao je predsjednik Uprave HŽ-a Davorin Kobak na današnjoj konferenciji za novinare.

U strukturi ukupnih prihoda, prihodi iz državnog proračuna iznosit će 2,2 milijarde kuna, što je 3,6 posto manje u odnosu na prošlu godinu, a ostalo su vlastiti prihodi HŽ-a. S obzirom na visinu prihoda i rashoda HŽ bi ovu godinu trebao završiti s dobiti od 200 milijuna kuna.

Kobak je izvijestio da je HŽ u ovoj godini smanjio broj radnika za 535, tako da će na kraju 2006. HŽ imati 13.745 zaposlenih.

Procjenjuje da će HŽ tijekom ove godine prevesti 42 milijuna putnika, što je 5,5 posto više nego lani, te 17 milijuna tona robe ili 7,1 posto više nego prošle godine, a prihodi od prijevoza putnika i robe bit će veći za 8,9 posto ili za 84,4 milijuna kuna.

Kobak je također izvijestio da će HŽ tijekom ove godine ostvariti 90 posto investicija planiranih u infrastrukturu, što je iznos od 962 milijuna kuna, dok će investicije u prijevoz bit ostvarene sa 81 posto i dosegnut će 501 milijun kuna.

Najznačajnije investicije u infrastrukturu bile su, po njegovim riječima, nastavak modernizacije hrvatskih dionica paneuropskih koridora, završetak izgradnje robnog terminala Spačva, modernizacija pruge Savski Marof - Sutla te završetak izgradnje praonice vagonskih cisterni u Slavonskom Brodu.

Među investicijama u prijevoz, izdvojio je modernizaciju triju dizelskih motornih vlakova te obnovu lokomotiva, modernizaciju 10 putničkih i 120 teretnih vagona.

Govoreći o očekivanjima u 2007. godini, Kobak je rekao da se planiraju investicije u infrastrukturu u visini od 1,5 milijardi kuna. Uz ostale projekte, izdvojio je početak radova na drugom kolosijeku pruge državna granica - Botovo - Zagreb - Karlovac i nove pruge Karlovac - Rijeka, početak obnove pruge Vinkovci - Tovarnik te izgradnju optičke infrastrukture.

Investicije u prijevoz planirane su u iznosu od 864 milijuna kuna, a riječ je o ulaganjima u modernizaciju starih i nabavu novih putničkih i teretnih kapaciteta.

Za 2007., kaže Kobak, planira se i povećanje produktivnosti od 4,9 posto u usporedbi sa 2006. godinom, planira se i 3,3 postotno povećanje broja prevezenih putnika, te 3,9 postotno povećanje prijevoza tereta.

Kako je najavio, očekuje se da će krajem siječnja iduće godine biti raspisani natječaji za privatizaciju HŽ-ovih društava RVR (uslužne djelatnosti), PZZ (inženjering) i ŽU (ugostiteljstvo).

HŽ će se, u skladu sa Zakonom o željeznici i Zakonom o podjeli HŽ-a, od 1. siječnja 2007. početi djelovati kroz pet zasebnih poslovnih cjelina: HŽ Holding, Putnički prijevoz, Cargo, Infrastruktura i Vuča vlakova. (Hina) 



Vijesti iz medija