Pomoćnica ministra Kunštek sudjelovala na tematskoj konferenciji o izgradnji i unaprjeđenju infrastrukture u luci Slavnoski Brod

Prezentacija i medijska konferencija u podružnici HGK i prigodni obilazak gradilišta, čime je predstavljen već započeti veliki infrastrukturni projekt 'Izgradnja i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod', održana je 14. listopada u okviru tematske konferencije, u Slavonskom Brodu.

Pomoćnica ministra, Duška Kunštek u radu konferencije sudjelovala je ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te je, tijekom trajanja programa, sa sudionicima konferencije sudjelovala u radijskoj emisiji na lokalnoj radio postaji, gdje je govorila o značaju i ulozi TEN-T mreže i samog Projekta na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini: "Projekt je odobren za sufinanciranje te je potpisan Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava između Lučke uprave Slavonski Brod i Izvršne agencije za inovacije i mreže (Innovation and Networks Executive Agency – INEA). Vrijednost projekta iznosi 109.522.655,89 HRK sa PDV-om. Projekt se dijelom sufinancira u okviru trećeg poziva CEF-a (Instrument za povezivanje Europe) u području prometa u iznosu od 56,74% prihvatljivih troškova, tj. 6.625.741,00 €, dok je ostatak osiguran kreditom kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj te iz vlastitih sredstava. Razdoblje provođenja projekta je od 01.03.2017. do 31.03.2020. godine. Planirano ulaganje Lučke uprave Slavonski Brod u operativni dio lučkog područja obuhvaća izgradnju vertikalne obale i dva pristaništa koji se nastavljaju na već izgrađenu vertikalnu obalu i vez br. 3; izgradnju Ro-La terminala, kontejnerskog terminala s pomoćnim objektima, hidrantske mreže i elektrovoda s vanjskom rasvjetom. Izgradnja svega navedenog znatno će poboljšati uvjete za rad operativnog dijela luke, povećati će količine tereta za pretovar te potaknuti dodatni industrijski razvoj." - rekla je pomoćnica ministra, Kunštek.

Ravnatelj Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod, Marijan Jurić istaknuo je kako je luka Slavonski Brod inicirala i dokazala da plovnost rijeke Save mora biti veća od deset mjeseci godišnje te da na taj način imamo spoj s Dunavom i Crnim morem, odnosno i izlaz na roterdamsku i druge luke: "Trenutačno pregovaramo o gradnji benzinske postaje i parkirališta kako bi Slavonski Brod bio oslobođen teretnog prometa. Isto tako nastavlja se gradnja Istočne vezne ceste te da će početi projektiranje nove željezničke pruge koja će iz lučkog područja ići preko gospodarske zone Klakar i imati spoj na željezničku prugu Zagreb-Beograd. - rekao je ravnatelj Jurić. 

Zamjenik župana Brodsko - posavske županije, Stjepan Bošnjaković rekao je da će završetkom infrastrukturnog opremanja lučkog područja, našim poduzetnicima biti omogućeno korištenje rijeke Save kao plovnog puta te riječnog prometa kao najjefitinijeg u uvozu i izvozu njihovih materijalnih dobara i proizvoda: "S druge strane, koncesionari u gospodarskoj zoni lučkog područja će realizacijom svojih investicija potaknuti novi investicijski ciklus u Brodsko-posavskoj županiji.". - zaključio je dožupan Bošnjaković.

O PROJEKTU
GLAVNI CILJ PROJEKTA:
·     nadogradnja osnovne lučke infrastructure;

·     preusmjeravanje tereta s ceste i željeznice na unutarnje plovne putove;

·     poticanje integracije unutarnjih plovnih putova u prometnu mrežu Europske Unije i u logistički lanac;

·     povećanje propusnosti luke;

·     razvoj gospodarskih aktivnosti i operativnih kapacitete luke;

PROVEDBA PROJEKTA ODVIJA SE KROZ SEDAM AKTIVNOSTI:
·     rukovođenje projektom i komunikacija;

·     javna nabava;

·     nadzor nad izvođenjem radova;

·     osnovna infrastruktura priobalnog dijela luke;

·     nadogradnja cestovne mreže i područja kontejnerskog terminala;

·     izgradnja javne infrastrukturne mreže i opreme (struja, telekomunikacije, vodovodna mreža i zaštita od požara);

·     izgradnja lučke kuće za vaganje.



Pisane vijesti