Održano javno izlaganje Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu s Konačnim prijedlogom Zakona

Slika slike/foto%208_19/javno-izlaganje-zplpopp/22-08-00425.jpg
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organiziralo je danas javno izlaganje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, s Konačnim prijedlogom Zakona.
Izlaganje se održalo u prostorijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU), a pored pomoćnika ministra Anđelka Petrinića i predstavnika Uprave pomorstva resornog Ministarstva, izlaganju su prisustvovali i pravobraniteljica za osobe sa invaliditetom, Anka Slonjšak, udruga „Mare nostrum“, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH, predstavnici Jadrolinije i Rapske plovidbe, Agencija za obalni linijski pomorski promet, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te u ime domaćina izlaganja - MRRFEU.

Prezentaciju Nacrta prijedloga Zakona održao je načelnik Sektora pomorskog gospodarstva, pravnih, međunarodnih i EU poslova u pomorstvu, Branimir Belančić Farkaš.
Između ostaloga istaknuto je kako se usvajanjem zakonskog prijedloga osigurava povlašteni prijevoz osoba sa invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na način da se te kategorije osoba Zakonom utvrde kao posebne kategorije korisnika prava na besplatan prijevoz.
Također, propisuje se mogućnost gradnje namjenski građenih brodova u vlasništvu Agencije za obalni linijski pomorski promet uz financiranje sredstvima Europske unije, a brodari bi se mogli javljati na natječaj za upravljanje brodom na toj liniji.
 
Propisuju se i prekršajne odredbe u slučaju zlouporabe prava na povlašteni prijevoz, te istodobno stvaraju pretpostavke za kontrolom korištenja navedenih prava.

Osim toga, usvajanjem ovog zakonskog prijedloga omogućuje se moderniji pomorski promet, dostupniji za određene skupine korisnika, pri čemu se povećava njihova mobilnost.
Na kraju današnjeg izlaganja, sudionici sastanka, kao i svi zainteresirani, još su jednom pozvani da zaključno sa ponedjeljkom, 02. rujna 2019. godine dostave svoje prijedloge, primjedbe i komentare na Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, s Konačnim prijedlogom Zakona i to putem središnjeg državnog portala za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću „e-Savjetovanja“ na: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=11579

Stranica