Odobrene mogućnosti za određivanje dobrovoljnih mjera samoizolacije pomoraca neposredno prije planiranih smjena pomoraca

Na inicijativu Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, ovo Ministarstvo je od Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zatražilo mišljenje o mogućnostima za određivanje dobrovoljnih mjera samoizolacije pomoraca prije planiranih smjena pomoraca, uzimajući u obzir otežano organiziranje smjena pomoraca u lukama diljem svijeta radi primjene mjera zaštite u borbi protiv COVID-19 pandemije.

S tim u svezi, svaka je država uvela specifične mjere zaštite od dvotjednih izolacija prije odlaska na brod do primjerice potpune zabrane putovanja.

U tom smislu, zatraženo je da se razmotre mogućnosti za određivanje samoizolacije pomoraca na dobrovoljnoj osnovi, a prije planiranih smjena koje se očekuju u nekoj od luka koje prepoznaju takav vid borbe protiv COVID-19 pandemije, a omogućavaju smjene pomoraca na svom području.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je dopisom od 31. srpnja 2020. godine odobrio takvu mogućnost u skladu sa opisanom procedurom:
- MOGUĆNOST ZA ODREĐIVANJE DOBROVOLJNIH MJERA SAMOIZOLACIJE POMORCA NEPOSREDNO PRIJE PLANIRANIH SMJENA POMORACA (.pdf)


Pisane vijesti