Vlada predlaže amandmane na Zakon o otocima

Slika /arhiva/o-kruna1.jpg

Na otocima će se zabraniti unošenje i uzgoj divljači koja prirodno ne obitava na otocima, a država bi na otocima imala pravo prvokupa i nekretnina, kuća ili slično opterećenih hipotekom ili fiducijem.

S prijedlozima ta dva amandmana hrvatska Vlada će izići poslijepodne pred Hrvatski sabor koji će odlučivati o prijedlogu zakona o otocima.

Zabranom unošenja i uzgoja divljači koja prirodno ne obitava na otoku praktično se na otocima isključuje mogućnost uzgoja muflona i mongosa, istaknuo je ministar mora Božidar Kalmeta na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila amandmane.

Vlada predlaže i da država, uz pravo prvokupa otoka, ima pravo prvokupa nekretnine u postupcima njihova otuđenja temeljem darovnih ugovora, unošenja nekretnine kao uloga u trgovačko društvo, u ovršnim i stečajnim postupcima, kao i postupcima stjecanja fiducijarnog vlasništva. Izuzetak bi bili darovni ugovori osoba u prvom nasljednom redu.

Pravom prvokupa države Vlada odgovora na zahtjeve javnosti da zaštiti nacionalno bogatstvo u koje spadaju i otoci, poručio je premijer Ivo Sanader.

Ističe da vlasnici time neće biti zakinuti, jer će država platiti tržišnu cijenu. Činjenica da država ima pravo prvokupa ne umanjuje tržišnu cijenu, ističe premijer. (Hina)
 Pisane vijesti