Potpisani ugovori o stipendiranju 90 učenika pomorskih škola Bakar i Mali Lošinj

Slika /arhiva/071029-bakar1.jpg

Ovim projektom Vlade koji se provodi drugu godinu za redom zaustavljen je trend pada upisa u pomorske škole i fakultete, istaknuo je pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke kapetan Mario Babić na današnjem potpisivanju ugovora o stipendiranju 80 učenika prvih razreda srednje Pomorske škole Bakar i 10 iz Srednje škole „Ambroza Haračića“ Mali Lošinj.

Da je Hrvatska pomorska zemlja, nastavio je, dokazuje što imamo 2 milijuna bruto tona, 30.000 pomoraca, 4 pomorska i 3 brodograđevna fakulteta, hidrografski institut, klasifikacijski zavod i brodogradilišta, ali i ljudski faktor. U posljednje tri godine od  izmjena Pomorskog zakonika, uloženo je 240 milijuna kuna za obnovu pomorske flote te je izgrađen 21 brod, naglasio je, čime sustižemo predratno stanje flote.

No, od velike je važnosti, ističe Babić, ulaganje u pomorski kadar i znanost jer su hrvatski pomorci u vrhu ljestvice europskih pomoraca koji su najobrazovaniji u svijetu. Kao doprinos praktičnom obrazovanju pomoraca Babić je rekao da će se nakon 120 godina graditi školski brod.

Govoreći o posljednjim izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika iz lipnja ove godine, Babić je naglasio kako se one najvećim dijelom odnose na pomorce, čime su između ostalog izjednačeni pomorci u domaćoj i nacionalnoj plovidbi. Pojasnio je kako će od 2008. svi pomorci bez obzira plove li pod hrvatskom ili stranim zastavama biti uključeni u zdravstveni i mirovinski sustav RH. Pomorci koji plove pod stranim zastavama doprinose će plaćati kao da plove u nacionalnoj plovidbi, a onima koji više od 183 dana u godini plove u međunarodnoj plovidbi, nove izmjene zakonika donijele su pogodnost da ne plaćaju porez na dohodak, naglasio je kapetan Babić.

Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Nada Turina Đurić istaknula je i povoljne kreditne linije namijenjene studentima pomorstva, čime županija potiče mlade na upis u pomorska zvanja i time podupire razvoj kvalitetnih pomoračkih kadrova.

Na svečanosti su bili i pomoćnik ministra za otoke Josip Borić, ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, kao i brojni predstavnici pomorskih udruga i institucija.

 Pisane vijesti