Koćarica nasukana na otočić u Zlarinskom kanalu potonula, nema ozlijeđenih, poduzete mjere za sprječavanje onečišćena mora i vađenje podrtine

  • Slika /slike/foto 5_23/foto SAR-LKSIB 13-5_23/4 SAR-LKSIB 13-5_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) noćas, 13. svibnja u 00.29 sati obaviješteno je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranoj akciji traganja i spašavanja prema troje članova posade koćarice, koja se noćas nasukala i potonula u Zlarinskom kanalu.

Spasilačka akcija prema trojici ribara pokrenuta je slijedom dojave posade druge ribarske brodice, posredstvom  Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split.

Spasilački brod iz sastava šibenske Kapetanije te policijski brod po dolasku na dojavljenu poziciju zatekli su tri člana posade na hridima otočića, koje su zbog nepristupačnosti obale i nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru, na spasilački brod prevezli pomoćnom brodicom.

Trojica spašenih ribara državljani su Republike Hrvatske koji, osim pothlađenosti, nisu prijavili tjelesne ozljede te su spasilačkim brodom prevezeni u Šibenik, kamo su pristali u 02.00 sata i odakle su ih djelatnici Hitne medicinske pomoći HMP Šibenik, preuzeli u daljnje preventivno medicinsko postupanje, u Opću bolnicu Šibenik.

Koćarica imena „VAL II“ nedugo nakon nasukavanja u potpunosti je potonula na dubinu od 7 metara, na oko 30 metara od obale Sestrice Male.

Službenici Lučke kapetanije Šibenik od jutros su na poziciji pomorske nesreće gdje nisu uočili tragove onečišćenja mora, no s obzirom da je posada prijavila oko jednu i pol tonu pogonskog goriva u brodskome spremniku, iz Kapetanije je vlasniku izdan nalog za žurno komercijalno vađenje podrtine na učinkovit i siguran način, u svrhu zaštite mora i morskog okoliš.

Podrtina ne predstavlja ugrozu za ostale sudionike u pomorskom prometu, a nakon vađenja i teglja na siguran vez obavit će se očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, u nadležnosti Lučka kapetanije Šibenik.

Pisane vijesti