Inspektori cestovnog prometa sudjelovali na međunarodnom seminaru Europskog nadzornog tijela za rad (ELA)

Slika /slike/foto 10_24/foto ICPC-ELA 11-10_24/nsl ICPC-ELA 11-10_24.jpg

Inspektori cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na poziv Europskog nadzornog tijela za rad (ELA), zajedno s predstavnicima nadzornih tijela država članica EU (Bugarska, Grčka, Rumunjska i Slovenija), sudjelovali su na seminaru iz područja socijalnog zakonodavstva u cestovnom prometu, koji je tom prigodom održan 10. i 11. listopada, na Cipru.

U sklopu stručnih edukacija sudionicima seminara omogućen je detaljan uvid u aktualnosti iz područja socijalnog zakonodavstva, s naglaskom na europske odredbe o vremenu vožnje i odmorima, tahografima, upućivanju radnika u cestovnom prijevozu. Ovom prilikom pobliže su upoznati i s nedavnim legislativnim izmjenama, uvedenih s prvim paketom za mobilnost, na razini EU, usporedbom složenih zakonodavnih okvira europskih država članica, iz aspekta međunarodnog cestovnog prometa.

Seminar je također poslužio i kao kvalitetna platforma za razmjenu stečenih iskustava među sudionicima, koji su kroz praktične trening - sesije sudjelovali u nekoliko scenarija nadzora prekograničnog prijevoza, koje su odradili iz pozicije poslodavca, u svrhu praktičnog prikaza značaja međusobne suradnje i usklađenosti u postupanju sukladno važećim europskim propisima, kao i njihovom provedbom u cilju učinkovitijeg sprječavanja i otkrivanja povreda i mogućih prijevara.

Ovogodišnji seminar održan je u organizaciji Europskog nadzornog tijela za rad (ELA), koje je osnovano 31. srpnja 2019. godine s ciljem doprinosa poboljšanju suradnje među državama članicama. ELA koordinira zajedničke inspekcije, provodi analize i procjene rizika u pitanjima prekogranične mobilnosti radne snage te posreduje u sporovima između država članica EU-a i promiče prilagodljiv i učinkovit rad s ciljem pronalaska načina za prevladavanje izazova, u područjima obuhvaćenima Uredbom. ELA također pomaže u osiguravanju da se pravila EU-a o mobilnosti radne snage i koordinaciji sustava socijalne sigurnosti provode na pravedan, jednostavan i učinkovit način, omogućuje pojedincima i poduzećima da iskoriste prednosti jedinstvenog tržišta te potpomaže suradnju nacionalnih tijela u cilju učinkovitog provođenja pravila.

Vijesti iz medija