U sklopu Projekta "Danube Cycle Plans" održan partnerski sastanak u Makarskoj

  • Slika /slike/BICIKLIZAM - infrastruktura/foto Partnerski sastanak Makarska 5-9_22/I.Jujnovic MMPI 5-9_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Partnerski sastanak u okviru EU projekta „Danube Cycle Plans“ održan je u Makarskoj 5. i 6. rujna, u organizaciji Ministarstva mora, prometa infrastrukture, koje je i nositelj projekta.

Grad Makarska za ovogodišnje mjesto održavanja izabran je jednoglasnom odlukom predstavnika država članica Projekta i to zbog položaja na trasi jedne od najatraktivnijih europskih biciklističkih ruta „EuroVelo 8“, koja prolazi kroz gotovo cijelu Makarsku rivijeru te se uspinje planinom Biokovo, a sastanak je organiziran u prezentacijskome centru "Adrion".

Na partnerskom sastanku sudjelovalo je 15 vodećih stručnjaka u području razvoja biciklističkog prometa i cikloturizma iz Austrije, Bugarske, Češke, Mađarske, Slovačke, Srbije i Rumunjske, čije aktivnosti se realiziraju u okviru Projekta, a sastanak partnera iznimn je prilika za razmjenu iskustava u razvoju biciklističkog prometa, s ciljem koordiniranog unaprjeđenja, razvoja i promocije bicikliranja na području uključenih država.
 
Program održavanja odvijao se u dvije tematske cijeline, uz prezentacije i tematske rasprave i terenske radionice upriličene bicikliranjem e-biciklima, s ciljem analize potencijala biciklističkih ruta.

Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sve sudionike Partnerskog sastanka, kao i uključene predstavnike država članica Projekta organizirali su zajedničko bicikliranje u dvije etape u sklopu EuroVelo rute broj 8, odnosno, prvoga dana bicikliralo se od središta Makarske do vidikovca „Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo“, dok se drugoga dana biciklirala druga etapa, a ruta bicikliranja s polazištem od gradskog središta vodila je do spomenika „Kamen Brela“.

Održani sastanak ujedno je označio početak predstavljanja kampanje „Ambasadori biciklizma u Republici Hrvatskoj za Dunavsku regiju“, koja će obuhvatiti sve skupine dionika relevantne za razvoj biciklizma, koji bi trebali doprinijeti podizanju svijesti o pozitivnim učincima bicikliranja na zdravlje ljudi i okoliša, gospodarskim potencijalima cikloturizma uz razvoj i integraciju biciklističkog prometa u prometnu mrežu Hrvatske.

PRILOG
- HTV televizijska reportaža >>> više >>>