Osiguravanje veće pravne zaštite i sigurnosti pomoraca

Slika /arhiva/050418-Alan-veliki1.JPG

Hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici prihvatila i uputila u saborsku proceduru na ratifikaciju po hitnom postupku konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije o zapošljavanju i raspoređivanju pomoraca iz 1996 godine. Osnovni cilj ove Konvencije je pružiti bolju pravnu zaštitu pomorcima u području posredovanja pri zapošljavanju i omogućiti bolji pristup tržištu rada. 

Potvrđivanjem Konvencije, što se i predlaže ovim zakonom, Republika Hrvatska postala bi strankom Konvencije. Time se omogućuje liberalizacija u području posredovanja u zapošljavanju pomoraca i kroz naše zakonodavstvo, što bi trebalo na odgovarajući način riješiti Zakonom o zapošljavanju u cilju uvođenja reda na tom području, izjednačavanja uvjeta zapošljavanja pomoraca na domaćim i stranim brodovima te radi osiguravanja pravne zaštite i sigurnosti pomoraca.
 
Naime, Konvencija:

  • uređuje sustav ovlašćivanja pravnih i fizičkih osoba koje posreduju pri zapošljavanju pomoraca
  • propisuje uvjete pod kojima ovlaštene osobe mogu obavljati takve poslove: moraju imati odgovarajuću naobrazbu i znanje o pomorstvu, moraju voditi registar svih pomoraca koje su zaposlili, moraju osigurati da pomorci budu obaviješteni o svojim pravima i obvezama iz njihova ugovora o radu, moraju osigurati da ugovori o radu pomoraca budu sukladni nacionalnim zakonodavstvima i kolektivnim ugovorima
  • države se obvezuju na provođenje nadzora nad osobama ovlaštenim za posredovanje pri zapošljavanju, te osigurati da se pomorcima ne naplaćuju naknade ili drugi troškovi posredovanja pri zapošljavanju.

Ukratko, Konvencija omogućava liberalizaciju u ovom području, ali uz poštivanje strogo propisanih uvjeta, što omogućuje lakši pristup pomoraca svjetskom tržištu rada, uz istovremenu zaštitu njihovih prava.

U Hrvatskoj je samo Zavod za zapošljavanje ovlašten obavljati poslove posredovanja pri zapošljavanju pomoraca na strane brodove. No, prema podacima uloga Zavoda u ovom poslu je minorna. Naime, u Hrvatskoj ima oko 30.000 pomoraca, od kojih je 20.000 na stranim brodovima. Tek oko 10% se ukrcava posredovanjem Zavoda, a 90% preko privatnih agenata koji temeljem ugovora sa stranim brodovlasnicima imaju izravan pristup međunarodnom pomorskom tržištu rada.

Kako agencije koje se bave tim poslom nisu uključene u sustav posredovanja pri zapošljavanju u Republici Hrvatskoj, one ne moraju zadovoljavati nikakve kriterije, niti podliježu nadzoru u tom segmentu svog rada. Stoga naši pomorci na stranim brodovima često puta nemaju osigurana svoja zaštićena prava. Agencije ne prijavljuju ugovore o radu sklopljene sa stranim brodovlasnikom, pa niti pomorci ne plaćaju poreze i doprinose u Hrvatskoj. S druge strane, Pomorski zakonik obvezuje hrvatskog poslodavca da prijavi pomorca na hrvatskom brodu.

Usvajanjem Konvencije, agencije za zapošljavanje pomoraca ubuduće će morati prijavljivati zapošljavanje naših pomoraca na stranim brodovima, a država više neće ostajati bez poreza. 



Pisane vijesti