Vlada RH: Usvojen Zaključak o postupku realizacije I. faze Projekta unaprjeđenja cestovne mreže otoka Čiova

Slika /arhiva/VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Zaključak o postupku realizacije I. faze Projekta unaprjeđenja cestovne mreže otoka Čiova.

Ovim se Zaključkom zadužuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u suradnji s društvom Hrvatske ceste d.o.o. osigura potrebnu podršku, suradnju i stručnu pomoć u pripremi i provođenju ovog cestovnog projekta.

Naime, Projektom unaprjeđenja cestovne mreže Županijska uprava za ceste Splitsko-dalmatinske županije (ŽUC) planira izgradnju nove otočne prometnice, u duljini od 4 km, koja će povezati novoizgrađeni most „Kopno - otok Čiovo“ sa preostalom cestovnom mrežom na otoku.

ŽUC je za izgradnju prometnice pripremio svu potrebnu dokumentaciju, a izmještanjem kompletne trase dionice, van naseljenog dijela otoka, osigurat će se koridor za cestu i izgradnju nogostupa.

U prvoj fazi projekta, do početka turističke sezone 2019. godine, Županijska uprava za ceste, u dogovoru s Općinom Okrug, planira izgradnju prvih 700 metara ceste. Prometnica će prolaziti kroz samo središte Okruga, a što je ujedno i najkritičniji, odnosno najzahtjevniji dio ovoga projekta.

Dodajmo kako se za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici planira ukupno utrošiti 7 milijuna kuna (s PDV-om) od čega bi polovicu iznosa osigurala Općina Okrug. Sredstva za provedbu prve faze projekta procijenjena su pak na iznos od 12,15 milijuna kuna (s PDV-om), pri čemu će se 8.650.000,00 kuna osigurati u financijskom planu Županijske uprave za ceste za 2018. i 2019. godinu.

Zaključimo kako će se nastavak projekta unaprjeđenja cestovne mreže otoka Čiova provoditi u okviru raspoloživih sredstava ŽUC-a Splitsko-dalmatinske županije.