Ministar Kalmeta otvorio 7. Međunarodni sajam nautike Croatia Boat Show

Slika /arhiva/050405-3.jpg

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta otvorio je danas 7. međunarodni sajam nautike Croatia Boat Show koji će se od 05. do 10. travnja održati na splitskoj rivi, zajedno s 9. sajmom automobila Split Auto Show i 1. Southeastern European Mega Yacht Show.

Donošenjem novog Pomorskog zakonika, seta propisa iz nautičkog turizma i upravo ovih dana raspisivanjem natječaja za izradu studije nautičkog turizma hrvatska je Vlada stvorila preduvjete za brži i uspješniji gospodarski razvitak Hrvatske kao zemlje pomorske orijentacije i povukla ključne poteze usmjerene zaštiti i uravnoteženom gospodarskom vrednovanju Jadrana, istaknuo je Kalmeta.

Ministar Kalmeta sa suradnicima na otvaranju sajma nautike Croatia Boat Show

Borba protiv crnog čartera na Jadranu usmjerena je kroz dva instituta – vinjetu i popis osoba, rekao je ministar Kalmeta. Djelatnost iznajmljivanja plovila mogu obavljati jedino plovila pod domaćom zastavom i tvrtke koje su registrirane u Hrvatskoj, a onima koji se žele nastaviti baviti čarterom omogućeno je da se do 30. rujna 2005. upišu u hrvatski upisnik, a do tog datuma mogu ishoditi privremeno odobrenje.

Kalmeta je najavio da će nakon projekata poticanja izgradnje brodova u domaćim brodogradilištima za velike brodare, obnove putničke flote Jadrolinije i Rapske plovidbe te ribarske flote, ovih dana Vlada usvojiti projekt obnove i modernizacije putničke i izletničke flote za hrvatske brodare male poduzetnike. Tim najnovijim programom država će se po prvi puta uključiti u poticanje izgradnje flote malih brodara u cilju poboljšanja prometne povezanosti, poboljšanja turističke ponude i oživljavanja malih brodogradilišta, posebno na otocima.

Resorno ministarstvo, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, izraditi će program poticanja malih brodogradilišta koja grade jahte i brodice za sport i razonodu, najavio je ministar Kalmeta.  

Izgradnjom posljednjih 40 kilometara autoceste do Splita naša atraktivna obala bit će od ove sezone dostupnija za brojne inozemne nautičare koji će za svega nekoliko sati moći stići do svojih brodova u našim lukama, rekao je Kalmeta i izrazio uvjerenje da se upravo iz tih razloga ove godine očekuje pravi boom nautičkog turizma.

Split, 5. 4. 2005. - Croatia Boat Show (foto FaH)
Split, 5. 4. 2005. - Na splitskoj Rivi danas je svečano otvoren sedmi međunarodni sajam nautike "Croatia Boat Show", na kojem do 10. travnja izlaže 250 izlagača iz Hrvatske i svijeta, a izloženo je više od tisuću proizvoda iz područja nautike i nautičke opreme, od toga više od 200 jahta. (foto FaH)



Pisane vijesti