Otočanima vinjeta za jeftiniji trajektni prjevoz vozila

Slika /arhiva/Vinjeta-otoci.jpg

Kako bi otočani mogli na državnim trajektnim linijama koristiti pravo na popust cijene karte za prijevoz vozila Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka izradilo je vinjetu koju će vlasnici vozila s prebivalištem na otoku biti dužni zalijepiti na vidno mjesto u vozilu, a koja pored prometne dozvole služi kao vidljiv dokaz da je vozilo registrirano na otoku.

Stoga je Ministarstvo pismenim putem obavijestilo gradonačelnike i načelnike otočnih gradova i općina da će im tijekom ovog tjedna biti dostavljene vinjete koje su dužni najkasnije do 31. ožujka 2005. podijeliti vlasnicima vozila na području grada/općine kako bi od 01. travnja 2005. otočani mogli koristiti pravo na nižu cijenu karte za prijevoz vozila.

Naime, odredbom članka 10. stavka 3. Zakona o otocima omogućeno je da se na cijene u javnom trajektnom prijevozu putničkih i teretnih vozila mogu ostvarivati popusti. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka predložilo je mjere kojima se troškovi trajektnog prijevoza do otoka nastoje ujednačiti sa troškovima cestovnog prijevoza na kopnu, a sve u cilju održivog razvitka hrvatskih otoka i smanjenju troškova otočanima za krucijalno pitanje - prometno povezivanje otoka s kopnom i otoka međusobno.

Temeljem Naputka ministra Božidara Kalmete od 1. listopada 2004. u primjeni su smanjene cijene karata za prijevoz osobnih i teretnih vozila na državnim trajektnim linijama za sve korisnike trajektnog prijevoza. Tako je od listopada prošle godine prijevoz osobnih i teretnih vozila na državnim trajektnim linijama koje održavaju brodari Jadrolinija, Mediteranska i Rapska plovidba pojeftinio, ovisno o relaciji i nosivosti vozila, za oko 50% u odnosu na sezonske cijene i za oko 30% u odnosu na izvansezonske cijene.

Za otočane niže će cijene vrijediti cijele godine, dok će ostali putnici moći jeftinije prevesti vozila u razdoblju od 1. listopada do 1. travnja. 

Pravila upotrebe vinjete za osobna i teretna vozila registrirana na otocima fizičkih i pravnih osoba koje imaju prebivalište i sjedište na otocima - za državne trajektne linije



Pisane vijesti