Hrvatska delegacija na 2. Preddiplomatskoj konferenciji IALA-e u Maroku

Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac i pomoćnik ministra Siniša Orlić predvodit će hrvatsku delegaciju na 2. Preddiplomatskoj konferenciji IALA-e, koja će se od 7. do 8. veljače 2018. održavati u Marrakechu u Maroku.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture punopravni je član i nacionalni predstavnik u Međunarodnom udruženju uprava pomorske signalizacije i sredstava za pomorsku navigaciju - IALA (International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities), od 2016. godine, a na 2. Preddiplomatskoj Konferenciji sudjelovat će u usvajanju izmjena i dopuna prijedloga teksta Konvencije iz 2017. godine, odnosno, njenoj ratifikaciji.

Naime, na 1. Konferenciji održanoj u Parizu u travnju 2017. godine predložen je prijedlog teksta IALA Konvencije, temeljen na postojećim odredbama IALA Ugovora i usklađen s principima Konvencija na kojima su ustrojene srodne organizacije Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU), Svjetska meteorološka organizacija (WMO) i Međunarodna hidrografska organizacija (IHO).

IALA je osnovana je 1957. godine, a s vremenom profilirala u respektabilnu međunarodnu organizaciju odgovornu za koordinaciju i kontinuirano tehničko unaprjeđenje i harmonizaciju  sredstava za pomorsku navigaciju i pridružene usluge sigurnosti plovidbe i zaštite morskog okoliša, uključujući učinkovitost pomorskog prometa i brodarstva, s ciljem usvajanja i primjene najviših standarda u području razvoja usluga sigurnosti plovidbe s pridruženim tehničko-tehnološkim rješenjima, kao i pružanje podrške kroz međunarodnu suradnju.