Sidrište za cruisere izmješta se za 200 m od Gradske luke

Slika /arhiva/050131-Dubrovnik.jpg

Dubrovnik - gradska luka

Postojeće sidrište za cruisere u akvatoriju grada Dubrovnika izmjestit će se od Gradske luke za oko 200 metara, a prvi dio novog sidrišta bit će namijenjen za sidrenje manjih brodova do 150 metara, zaključak je s današnje prezentacije Studije o izboru lokacije sidrišta predstavljene u Dubrovniku. To rješenje, koje je prezentiralo Sveučilište u Dubrovniku kao autor studije, pozdravili su kapetan Tomoslav Miletić, pomoćnik ministra za sigurnost plovidbe i zaštitu mora, gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica, kao i predstavnici Turističke zajednice Grada, Lučke kapetanije, županijske i državne lučke uprave.

Na prezentaciji Studije bilo je predstavljeno još jedno rješenje po kojem bi se sidrište zadržalo u starim granicama uz njegovu podjelu na dva dijela određenih spojnicom tvrđave Royal i zvonika Sv. Jakova. Sjeverozapadni dio bio bi namijenjen brodovima do 150 m, a jugoistični za veće ploveće hotele.

Glavni argument za izbor drugog rješenja je razlog što se u svijetu grade sve veći brodovi za kružna putovanja. Također, dodatni razlog za izbor drugog prijedloga predstavlja i činjenica što će cruiseri biti pomaknuti od hotela Excelsior i Argentina, čime će se pomiriti interesi gostiju koji odsjedaju u luksuznim hotelima pred Gradom.

Pozicija novog sidrišta poslat će se Hrvatskom hidrografskom institutu, koji će je ucrtati u pomorske karte. 

Elaborat.../.pdfElaborat o izboru lokacije sidrišta za cruisere u akvatoriju Grada Dubrovnika - Sveučilište u Dubrovniku, pomorski odjel



Pisane vijesti