Vlada usvojila model financiranja obnove i modernizacije ribolovne flote

Slika /arhiva/mmore.jpg

Projektom obnove i modernizacije ribolovne flote, koji je danas usvojila hrvatska Vlada, stvaraju se uvjeti ne samo za modernizaciju ribolovne flote, već po prvi puta nakon 20 godina, za izgradnju novih 50 ribarskih brodova.

Predloženi model financiranja oslanja se na poticajna državna sredstva (30%) koja će se osiguravati državnim proračunom na pozicijama 3 nadležna ministarstva (po 10%) – Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva; na vlastita sredstva naručitelja (10%) i na kreditna zaduženja (60%) kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj i/ili poslovnih banaka.

Kredit ugovara naručitelj-ribar s bankom i taj se kredit plasira brodogradilištu uz upis hipoteke na brod. Kredit se dodjeljuje uz sljedeće uvjete – rok otplate od 15 godina, uz poček od 2 godine, a kamatna stopa primjerena izvozno orijentiranim ulaganjima. Procjenjuje se da će ukupna ulaganja u obnovu i modernizaciju ribarske flote iznositi oko 45 milijuna eura.

Predviđena je gradnja dva tipa ribarskih brodova - plivaričara: jedan manji (duljine oko 25 m) namijenjen ulovu sitne plave ribe u Jadranu i drugi, veći (duljine oko 34 m) namijenjen ulovu sitne i krupne plave ribe u Jadranu i krupne plave ribe u Mediteranu. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka financirat će u cijelosti projektnu i tehničku dokumentaciju za gradnju oba tipa broda. Planira se da će ovim modelom financiranja biti obuhvaćena gradnja ukupno 50-tak brodova, kako spomenutih tipova plivaričara tako i drugih tipova malih ribarskih brodova. Naručitelji-ribari će odabrati vrstu broda i brodograditelja.

Da će ulaganja u obnovu flote biti rentabilna pokazuju izračuni godišnje zarade (dobiti) po pojedinoj vrsti broda. Procijenjene zarade kreću se od 46.700 do 344.500 kuna, ovisno o vrsti i dužini broda.

Vrlo transparentne i detaljne kriterije i potrebne uvjete za pristup financiranju novih i modernizaciju postojećih plovila, u okviru ovog modela, razradilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. To će Ministarstvo biti nositelj provedbe i tehničke realizacije javnog natječaja za podnošenje zahtjeva za financiranje. HBOR je nositelj programa kreditiranja obnove i modernizacije ribarske flote koji će se temeljiti na investicijskom projektu, ocjeni njegove tržišno-ekonomske opravdanosti i kreditne sposobnosti investitora.

Izgradnja ribarskih brodova neminovno nameće i potrebu izgradnje vezova i operativnih površina za njihov smještaj. Vlada RH je na prijedlog ovog Ministarstva  donijelo Uredbu o razvrstaju luka otvorenih za javni promet i luka posebne namjene (NN. br.110/04.), a sastavni dio te Uredbe su i ribarske luke.

Na području Primorsko goranske županije
Unutar lučkog područja Lučke uprave Rijeka određen je bazen Torpedo za te namjene. Lučka uprava Rijeka je u 2004. započela i nastavila u 2005. s ulaganjem u infrastrukturu bazena Torpedo kako bi se stvorili uvjeti za vez ribarskih brodova.

Na području Zadarske županije planirano je financiranje infrastrukture na lokaciji Lamjana, otok Pašman.

Na području Splitsko dalmatinske županije u okviru Lučke uprave Split financirat će se izgradnja luke Komiža, otok Vis.

U odnosu na ostale županije na moru, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva će, u suradnji sa strukovnim udrugama ribara utvrditi lokacije na koje bi se proširilo lučko područje luka otvorenih za javni promet od značaja za RH, radi izgradnje obala za vez ribarskih brodova (s pravnim statusom lokacije i stanjem prostorno planske dokumentacije).

Model financiranja obnove i modernizacije ribolovne flote s Programom gospodarske opravdanosti i rentabilnosti, rezultat je zajedničkog rada nadležnih ministarstava. Također, u rad su bili uključeni predstavnici Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Udruge ribara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Sadašnje stanje u našem ribolovnom moru i ribarskoj floti

Vlada RH - Model financiranja obnove i modernizacije ribarske flote /.pdf



Pisane vijesti