Izgorjela jahta «Altair»

Slika /arhiva/rovinj.jpg

Lučka kapetanija Pula javlja da je 15. 11. 2004. godine u 17,20 sati, zaprimljena dojava o požaru na plovilu, oko 1 Nm zapadno od otočića Banjol ispred luke Rovinj. Požar je započeo u 17,10 sati na m/y «Altair», zastave USA, dužine 15 metara, vlasništvo General Boats L.L.C. Skiper na jahti bio je Antonio Škanata, rođen 1972. godine. Jahta je isplovila iz luke Pula istotg dana u 14,00 sati prema Izoli, sa namjerom da granične formalnost obavi u Umagu.
Prema izjavi skipera oko 17,00 sati primijetio je da mu jedan motor radi otežano te da gubi okretaje, a nakon nekog vremena vraća se u normalan hod, ali pojačano ispušta dim. Nakon toga zaustavlja plovilo i primjećuje da mu iz potpalublja izlazi dim te nakon toga vatra. Pokušao je prijenosnim vatrogasnim aparatom ugasiti požar, ali bez uspjeha. Vidjevši da ne može ugasiti požar spustio je u more mali gumeni čamac, prešao na njega te se udaljio od zapaljene jahte. Nakon par minuta skipera preuzima na svoju brodicu PU-779 Gianclaudio Pellizzer i prebacuje ga u luku Rovinj, gdje ga preuzima hitna pomoć.
Prema dobijenim informacijama unesrećeni je bio pod stresom, pa su uzeti samo osnovni podaci.
Na mjestu nastanka požara srećom su se nalazili rovinjski ribari Rudolf Marić i Josip Žužić, koji su u 18,10 sati javili da je jahta potonula na poziciji 0,7 Nm zapadno od otočića Banjol. Istražne radnje su u tijeku.
 



Pisane vijesti