Školski brod „Kraljica mora“ uplovio u luku Ploče

Slika /arhiva/nsl KM.jpg

Ploče, 13. travnja 2010. - Školski brod "Kraljica mora" tijekom pristajanja na gat u luci PločeŠkolski brod „Kraljica mora“ uplovila je jutros u luku Ploče, gdje su ga dočekali gradonačelnik Krešimir Vejić, lučki kapetan Ivo Matković te predstavnici Lučke uprave, Luke Ploče, predstavnici carine, policije i pomorskih agenata.

Hrvatska Vlada provodi velika ulaganja u državne luke, a posebice u luku Ploče, gdje će se uskoro otvoriti novi kontejnerski terminal vrijedan 35 milijuna eura, istaknuo je kap. Mario Babić, državni tajnik za more, na prigodnoj svečanosti održanoj u salonu školskog broda.

Najavio je nastavak radova u luci Ploče na izgradnji terminala za rasute terete, te kazao da je luka Ploče u samo nekoliko godina napravila veliki iskorak.

Podsjetio je na ostale radove u lukama i to na proširenje kontejnerskog terminala Brajdica u Ploče, 13. travnja 2010. - kap. Mario Babić, državni tajnik za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na palubi "Kraljice mora", prvoga hrvatskog školskoga broda u društvu Krešimira Bosanca, zapovjednika broda i Krešimira Vejića, gradonačlenika Grada PločeRijeci, izgradnju nove luke Gaženica u Zadru, planove za početak gradnje gata Vrulje u Šibeniku, dogradnji gata sv. Petra u Splitu i netom završenoj obali u luci Gruž u Dubrovniku.

Školski brod dio je nove pomorske politike koja je započela 2007. godine donošenjem Pomorskog zakonika kojim smo hrvatske brodare oslobodili plaćanja poreza na dobit i omogućili im ulaganje u flotu, a hrvatskim pomorcima osigurali zdravstveno i mirovinsko osiguranje bez obzira pod kojom zastavom plove, istaknuo je Babić.

Napomenuo je da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture trenutno stipendira oko 520 učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta, te da će im školski brod omogućiti stjecanje praktičnih znanja i vještina.
Ploče, 13. travnja 2010. - državni tajnik, kap. Babić, Krešimir Vejić, pločanski gradonačelnik i kap. Joško Nikolić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda u salonu školskog broda povodom svečanosti dočeka broda na prvoj službenoj plovidbi
Gradonačelnik Ploča darovao je zapovjedniku Krešimiru Bosancu neretvansku lađu, a ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur sliku akademskog slikara Vicenca Popovića koji je rodom Neretvanin.

„Kraljica mora“ zadržat će se danas u Pločama, gdje će je moći razgledati i građani Ploča i okolice.



Pisane vijesti