Radno porinuće školskog broda „Kraljica mora“

Slika /arhiva/nsl-loger.jpg

Vela luka, 13. studenoga 2009. radno porinuće školskoga broda "Kraljica mira" na navozu korčulanskoga brodogradilišta "Greben"U brodogradilištu „Montmontaža – Greben“ u Vela Luci danas je obavljeno radno porinuće prvog školskog broda u samostalnoj Republici Hrvatskoj, motornog jedrenjaka „Kraljica mora“, luke upisa Dubrovnik.

Školski brod tipa „Loger“ motorni je jedrenjak s dva jarbola duljine 35 metra, širine 8,55 m,  gaza 2,65 m koji će moći ukrcati 28 učenika/studenata, 4 nastavnika i 7 članova posade, kazao je direktor brodogradilišta Mladen Žanetić zahvalivši posebno Povjerenstvu za praćenje projektiranja i gradnje broda.

Brod je namijenjen za izobrazbu učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta, ima 298 bruto tona i ostvarivat će brzinu od 6, odnosno 11 čvorova, ovisno o tome plovi li na jedra ili s motorom. Vrijednost broda s dodatnim radovima iznosi oko 37 milijuna kuna.

Kap. Mario Babić, ravnatelj Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka, zahvalio je u ime naručitelja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture brodogradilištu i Brodarskom institutu koji je izradio idejni projekt.

Istaknuo je da je hrvatska Vlada sredinom 2007. godine donijela Program financiranja Vela luka, 13. studenoga 2009. porinuće školskoga broda "Kraljica mira"gradnje i korištenja školskog broda zbog sve veće potrebe hrvatskih brodara za časnicima koji se školuju u pomorskim školama i fakultetima. Također, dodao je da Ministarstvo stipendira buduće pomorce i to učenike sa 800, a studente sa 1.000 kuna mjesečno.

Kap. Babić podsjetio je da je posljednji školski brod „Vila Velebita“ izgrađen za potrebe pomorskih škola prije 101 godinu. Nakon potonuća tog broda u Drugom svjetskom ratu hrvatske pomorske škole i fakulteti kao školske brodove koristile su preuređene ribarske brodove ili islužene putničke brodove.

Prije porinuća brod je blagoslovio velolučki župnik don Venćeslav Magić, a vrpcu sa šampanjcem presjekla je najstarija djelatnica brodogradilišta. Radnom porinuću nazočili su načelnik Općine Boris Žuvela, ravnatelj Hrvatskog registra brodova Zlatko zulim, dubrovački lučki kapetan Ivan Filippi, načelnik Nikola Beusan te članovi Povjerenstva za praćenje projektiranja i gradnje školskog broda.

Svečanost krštenja školskog broda planirana je u subotu, 5. prosinca, kad će mu kuma broda predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor dati ime „Kraljica mora“.Vela luka, 13. studenoga 2009. porinuće školskoga broda "Kraljica mira"    Vela luka, 13. studenoga 2009. porinuće školskoga broda "Kraljica mira"



Pisane vijesti