Otvoreni radovi na obnovi paškoga gradskog mosta

Slika /arhiva/naslPAG---Kalmeta-otvara-radove.jpg

24. studenog 2008. Ministar Kalmeta otvara radove na paškom gradskom mostu (foto: Josip Portada)Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta otvorio je danas radove na obnovi i rekonstrukciji paškoga gradskog mosta, spomenika kulture iz 15. stoljeća, koji je jedini most u venecijanskom stilu sagrađen izvan Venecije.

Vrijednost radova je 11 milijuna kuna, a financiraju ih Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa 60 posto, odnosno 6,6 milijuna kuna, te Ministarstvo kulture i Grad Pag sa po 20 posto, odnosno svaki 2,2 milijuna kuna.

"Gradski most je povijesni dio grada Paga koji povezuje povijesnu jezgru grada, nekada s magazinima soli, a danas s prigradskim naseljima. Danas se most nalazi u derutnom stanju, a cilj nam je vratiti mu nekadašnji izgled i staviti ga u funkciju. Rekonstrukcijom će novi most biti viši za 150 centimetara i tako će se omogućiti prolaz i većim28. studenog 2008. Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture i Andrea Bukša, gradonačelnik Grada Paga (foto: Josip Portada) brodicama u uvalu", kazao je paški gradonačelnik Andrej Bukša.

Ministar Kalmeta je istaknuo dugogodišnju dobru suradnju grada Paga i Ministarstva u realizaciji gospodarskih, društvenih i turističkih objekata, te najavio dva nova projekta, kao što su paška zaobilaznica i proširenje ceste kroz mjesto Dinjišku.

Paški gradski most će u prvoj fazi biti dovršen do početka turističke sezone 2009. godine, a radovi na potpunom dovršetku rekonstrukcije mosta predviđeni su za početak turističke sezone 2010., rekao je ministar Kalmeta.

28. studenog 2008. Paški gradski most pred početak radova obnoveU prvoj fazi radova bit će izvedena armirano-betonska konstrukcija, a u drugoj će most biti obložen kamenom.

Gradski most, stoljećima ponos Paga, bio je visok dvanaest metara i imao je dva visoka luka kroz koje su prolazili jedrenjaci.


(Hina)



Pisane vijesti