Natječaj za stipendiranje 50 studenata pomorstva

Slika /arhiva/pomorskesko-2.jpg

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u srijedu, 19. ožujka raspisuje natječaj za stipendiranje 50 redovitih studenata prve godine preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera, a rok za prijavu je 4. travanj 2008.

Za stipendiranje učenika i studenata budućih pomoraca Ministarstvo je u ovoj godini osiguralo 5 milijuna kuna, od čega će se za 50 stipendija studentima izdvojiti 720.000 kn, odnosno 1.200 kn mjesečno po studentu.

Projekt stipendiranja učenika s 800 i studenata s 1.200 kuna mjesečno projekt je kojeg Ministarstvo provodi treću godinu za redom, a u cilju zaustavljanja trenda pada upisa u pomorske škole i fakultete i popularizacije pomoračkih zvanja.

Ciljevi projekta su bolji stručni kadar na brodovima hrvatske trgovačke mornarice kao jamstvo za sigurnost plovidbe, zaštitu ljudskih života i zaštitu morskog okoliša, povećanje kvalitete školovanja i unapređenje pomorstva.

Tijekom 2006. godine stipendije su ostvarila 24 studenta i 140 učenika pomorskih škola i fakulteta, a u 2007. godini 65 studenata i 189 učenika.

Kandidati ostvaruju pravo na stipendiju tijekom trajanja redovitog studija bez ponavljanja godine, nakon čega su dužni ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom najmanje onoliko vremena koliko su primali stipendiju.

Zainteresirani studenti mogu podignuti tekst Odluke o uvjetima za dodjeljivanje stipendija u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Lučkim kapetanijama Pomorskom fakultetu u Rijeci i Splitu, Sveučilištu u Zadru i Dubrovniku, a detaljnije informacije mogu se pronaći i na web stranicama ministarstva www.mmpi.hr

Natječaj za stipendiranje učenika srednjih škola raspisat će se početkom slijedeće školske godine, odnosno u rujnu.



Pisane vijesti