Potpisan Sporazum o sufinanciranju programa vodoopskrbe i odvodnje na otocima

Slika /arhiva/070322-PICT0040.jpg

Sporazum o sufinanciranju programa vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na jadranskim otocima za 2007. godinu ukupne vrijednosti  87,1 milijun kuna potpisali su danas Branko Bačić, državni tajnik za more i Siniša Širac, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, uz nazočnost pomoćnika ministra za otoke Josipa Borića.

U projektu, kojim će biti obuhvaćeno 12 sustava vodoopskrbe i 16 odvodnje,  Ministarstvo sudjeluje sa 67% sredstava, a Hrvatske vode s 22%, dok će jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća sudjelovati s 11% vrijednosti  projekta, istaknuo je Bačić. Dodao je da je za sustav vodoopskrbe predviđeno je 48,6 milijuna kuna, a za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda 38,5 milijuna kuna.

Navedena sredstva dodjeljuju se treću godinu bespovratno sukladno Državnom programu vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i projektu izgradnje komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima (CEB IV) koji se provodi u razdoblju od 2004-2007. 

Ovo je drugi veliki projekt nakon nedavno potpisanog ugovora za izgradnju 22 županijske luke kojim su obuhvaćeni gotovo svi naši naseljeni otoci, rekao je Bačić. Najavio je da će se za godinu do dvije riješiti problemi opskrbe i odvodnje na gotovo svim naseljenim otocima.

Također, istaknuo je da je država u prošloj godini uložila 1,2 milijarde kuna u hrvatske otoke te da je u protekle tri godine utrostručen iznos za razvoj otoka te je primjerice kroz Upravu za otoke u 2006. uloženo 150 milijuna kuna, a u ovoj godini planira se 286. Naglasio je da svaka peta kuna koja je osigurana za razvoj otoka namijenjena za vodoopskrbu i odvodnju, što je po njegovim riječima temelj gospodarskog razvoja hrvatskih otoka. 

Naša je strategija da u narednih 15 godina planiramo uložiti 11 milijardi kuna u vodoopskrbu, a 12 u odvodnju i izgradnju sustava pročistača u cilju dostizanja europskih standarda, kazao je Širac. Napomenuo je da je kriterije EU moguće dostići i ranije ukoliko Hrvatska uspije povući sredstva iz pretpristupnih fondova za te namjene.



Pisane vijesti