Sabor o učincima provedbe Zakona o otocima u 2004. i 2005.

Slika /arhiva/hrv-sabor.jpg

Hrvatski sabor danas je raspravio i podupro Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2004. i 2005., po kojemu je u otoke u tijeku dvije godine uloženo gotovo tri milijarde kuna, čime se nastojalo riješiti najveće otočne teškoće.

Najviše novca je uloženo u prometno povezivanje otoka s kopnom, odnosno gradnju novih trajektnih pristaništa i luka te njihove popravke, rekao je državni tajnik Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić.

U najveće otočne teškoće ubrojio je stanje u vodoopskrbi i odvodnji, skrbi za starije i nemoćne, u zdravstvenoj zaštiti i školstvu, što se, kaže, također nastoji ukloniti kako bi život 125 tisuća otočana bio kvalitetniji.

Tu je najvažnija uloga Uprave za otoke kao svojevrsna "otočnog ministarstva", rekao je Krunoslav Peronja u ime Kluba HDZ-a. Ustvrdio je da svaku kunu uloženu u otoke otočani dvostruko vraćaju te dodao da je najmanje zadovoljan socijalnom skrbi na otocima, dok se stanje u zdravstvu polako poboljšava. 

Zdenko Antešić je u ime Kluba SDP-a podsjetio da se u tri milijarde kuna za otoke ubrajaju potpore, ali i jamstva i zajmovi te je ocijenio da nije pohvalno što je Ministarstvo gospodarstva u dvije godine dalo subvencije za nabavu ribarskih plovila u vrijednosti osrednjega ribarskog broda. "Ključ za razvoj otoka je poticanje gospodarstva",  rekao je te dodao da bi trebalo biti i više sluha za izradu prostornih planova.

SDP će, najavio je, poduprijeti Izvješće, baš kao i HNS koji pozdravlja činjenicu što se za razvoj otoka svake godine izdvaja sve više novca te HSS koji napominje da bi više trebalo uložiti u razvoj poljoprivrede, posebice vinogradarstvo i maslinarstvo, te stvaranje hrvatskih robnih marki.

Državni tajnik Bačić najavio je da će uskoro biti donesen pravilnik o otočnom proizvodu. Ustvrdio je da se poduzetim mjerama i ulaganjima u otoke u 2004. i 2005. zaustavila depopulacija, ali i dodao kako otocima treba dodatni zamah kako bi ostvarili željeni razvoj. (Hina)



Pisane vijesti