Subvencija goriva malim brodarima putem potpora male vrijednosti

Slika /arhiva/brod-Jelsa.jpg

Malim brodarima troškovi goriva u 2007. godini subvencionirat će se na temelju utvrđenih kriterija kroz program državnih potpora male vrijednosti, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika malih brodara i kap. Maria Babića, pomoćnika ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke, održanog s predstavnicima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Radi se o operativnoj potpori koja će utjecati na smanjenje ukupnih troškova poduzetnika sa ciljem efikasnijeg poslovanja, kvalitetnijeg pružanja usluga i konkurentnosti brodara u nacionalnoj plovidbi. Ministarstvo mora pripremit će Program s utvrđenim kriterijima i predložiti ga Vladi Republike Hrvatske.

Današnjim je sastankom završen postupak definiranja modela kojim će država malim brodarima u nacionalnoj plovidbi subvencionirati razliku u cijeni pogonskog goriva u odnosu na konkurenciju stranih brodara koji obavljaju djelatnost u Jadranskom moru, a za što je u državnom proračunu za 2007. g. na razdjelu ovog Ministarstva osigurano 10 milijuna kuna.

Upravo takav položaj domaće brodare na tržištu ovih usluga dovodi u neravnopravan položaj jer posluju u nepovoljnijim gospodarskim uvjetima u odnosu na konkurenciju. Planiranom potporom nisu obuhvaćeni brodari koji obavljaju javni linijski obalni pomorski promet koji se subvencionira s drugih osnova.

U 2007. godini, pored rečenog, Ministarstvo nastavlja s daljnjom realizacijom subvencioniranja izgradnje i rekonstrukcije  putničke i izletničke flote za potrebe brodara – malih poduzetnika.



Pisane vijesti