U svibnju međunarodna konferencija o budućnosti pomorske politike EU

Slika /arhiva/eu_flag1.jpg

Njemačka, koja u prvoj polovici ove godine predsjedava Europskom unijom, organizira od 2. do 4. svibnja u Bremenu međunarodnu konferenciju o budućnosti pomorske politike EU koja će biti održana samo nekoliko tjedana prije kraja jednogodišnjih javnih konzultacija o toj politici koje je pokrenula Europska komisija.

Na konferenciji, koju na svojoj web stranici najavljuje EK, sudjelovat će između ostalih njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Konferencija će na dnevnom redu imati četiri najvažnije teme: zapošljavanje i konkurentnost, život uz obalu, istraživanje i inovacije te zajednička odgovornost za oceane i mora.

Cilj skupa je razmotriti glavne točke iz Zelene knjige Europske komisije o budućnosti europske pomorske politike koja je objavljena u lipnju prošle godine.

Tada je EK pokrenula konzultativni proces temeljen na dokumentu "Prema budućoj pomorskoj politici Unije: europska vizija za oceane i mora". Komisija želi da europski građani, uključujući predstavnike privatnog sektora, nevladine organizacije, regionalne vlasti i akademska zajednica daju svoje mišljenje na Zelenu knjigu do 30. lipnja.

"Konferencija u Bremenu bit će prigoda da se raspravi o preliminarnim rezultatima tih konzultacija", kaže Komisija.

Zelena knjiga inicira raspravu o tome kakvo stvoriti bolju klimu za investicije i za razvoj održivih ekonomskih aktivnosti na i uz more. Cilj je također razviti novu svijest među Europljanima o važnosti oceana i o njihovom potencijalu.

Njemačka vlada najavila je da će rasprava o europskoj pomorskoj politici biti dio agende njemačkog predsjedništva.

Na nacionalnoj pomorskoj konferenciji koja je održana u Hamburgu 4. prosinca 2006. njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je mogućnosti koje pomorska ekonomija nudi u smislu ekonomskog rasta i zapošljavanja. Njemačka vlada tada je također pozdravila viziju EK o integriranoj pomorskoj politici koja bi uključila važne sektore kao što su brodarstvo, trgovina, industrija uz obalu i u lukama, energetika, ribarstvo i turizam. (Hina)



Pisane vijesti