Povjerenstvo za istraživanje pomorske nesreće trajekta Bartol Kašić

Slika /arhiva/trajekt-B.Kasic.jpg

Povjerenstvo za istraživanje pomorske nesreće m/b „Bartol Kašić“ sastalo se je dana 17. kolovoza 2006. godine u 9:00 sati u Lučkoj kapetaniji Split. Nakon obavljenog uvida u brodske isprave, zapise i knjige, te zapise o pomorskoj nesreći prikupljene jučer, neposredno nakon pomorske nesreće, od strane Lučke kapetanije Split, dodatno su zatraženi iskazi zapovjednika broda, prvog časnika palube i upravitelja stroja.

Temeljem dosad prikupljenih podataka može se zaključiti da je u trenutku pomorske nesreće brod imao sve Zakonom propisane isprave i knjige, da je na brodu bio ukrcan propisani broj članova posade, a zapovjednik i članovi posade imali su propisane svjedodžbe o osposobljenosti za obavljanje službe na brodu. Brod nije bio prekrcan putnicima niti vozilima.

Nakon pomorske nezgode zapovjednik, posada i kompanija postupili su sukladno propisanim postupcima.

U 14:00 sati Povjerenstvo je isplovilo s m/b „Bartol Kašić“ sa ciljem provjere funkcioniranja sustava upravljanja brodskim pogonom u plovidbi, posebno prekreta brodskih vijaka. Svi sustavi funkcionirali su ispravno.

Iz dosad prikupljenih informacija može se zaključiti da je brod udario u obalu zbog otkazivanja sustava upravljanja brodskim pogonom na zapovjedničkom mostu, a sa ciljem utvrđivanja uzroka otkazivanja sustava upravljanja zatražit će se dodatna ekspertiza od strane ovlaštenih tijela.

Predsjednik povjerenstva, kap. Mario Babić, posjetio je u bolnici osobe zadržane na liječenju nakon pomorske nesreće.

Nakon daljnjih istražnih radnji i dobivanja rezultata ekspertize Povjerenstvo će izraditi konačno izvješće o čemu će javnost biti pravovremeno izviještena.



Pisane vijesti