Upravni odbor HFP-a odbio ponudu Tankerske plovidbe za Jadroplov

Slika /arhiva/jadroplov.gif

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) odbio je danas prihvatiti ponudu Tankerske plovidbe za kupnju 65,49 posto dionica splitskog Jadroplova, uz pojašnjenje da je u ponudi priložen kupoprodajni ugovor koji znatno odstupa od uvjeta natječaja, ali i same ponude Tankerske plovidbe.

Kako je pojasnio potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac, Tankerska je za dionice Jadroplova ponudila 240 milijuna kuna, zadržati zatečene zaposlenike, kupiti 3 broda, zaposliti dodatna 132 radnika u narednih pet godina te izgraditi novi brod za rasute terete u jednom od domaćih brodogradilišta, a ukupna ulaganja u Jadroplov trebala su iznositi 207,9 milijuna kuna.

No, kazao je Gotovac, Tankerska plovidba je nakon dubinske analize stanja (due dilligence) u Jadroplovu u prijedlogu ugovora navela kako traži novu, neovisnu procjenu vrijednosti brodova Jadroplova na temelju danas vrijedećih uvjeta i cijena na tom tržištu te određivanje cijene za dionice po toj procjeni.

Kako HFP nema mandat pregovarati o cijeni Jadroplova, koju je odredila Vlada, UO HFP-a odbio je tu ponudu Tankerske plovidbe te je zadužio stručne službe HFP-a da predlože nove uvjete natječaja.

U prijedlogu novog zakona o privatizaciji, koji bi trebao biti dovršen do kraja idućeg tjedna te uskoro predstavljen Gospodarsko-socijalnom vijeću, najavio je Polančec, među ostalim će se izbjeći prve dvije faze, koje znatno usporavaju proces privatizacije, posebice kod tvrtki za koje se unaprijed zna da zbog stanja u njima ne mogu privući ulagače. (Hina) 



Pisane vijesti