Europska komisija povlači prijedlog o lučkim uslugama

Slika /arhiva/ek-l.gif

Europska komisija u srijedu je odlučila povući svoj prijedlog direktive o lučkim uslugama, objavljeno je u Bruxellesu.

Europski parlament glasovao je protiv prijedloga liberalizacije poslova postupanja s teretom u europskim morskim lukama u njegovom prvom čitanju 17. siječnja 2006. U prijašnjim raspravama na Vijeću nekoliko zemalja članica izrazilo je svoje protivljenje određenim predloženim odredbama.

Politika EU-a o lukama ne može biti ograničena samo na pitanja koja rješava ta direktiva predložena u listopadu 2004. Cilj europske politike jest pomoći europskim lukama da učinkovito odgovore na povećanje pomorskog prometa i na rizik od zasićenosti lučkih kapaciteta, navodi EK u svojem priopćenju.

Komisija će se na to pitanje vratiti u svojoj srednjoročnoj reviziji Bijele knjige o transportnoj politici krajem travnja 2006. Potpredsjednik EK Jacques Barrot pokrenut će široku raspravu sa svim interesnim skupinama, Parlamentom i zemljama članicama o strateškim smjernicama koje će predložiti Bijela knjiga.

Kao važan doprinos takvoj raspravi bit će godišnja konferencija Europske organizacije morskih luka, zakazana za 1. i 2. lipnja u Stockholmu, na kojoj će prisustvovati potpredsjednik EK Barrot. (Hina)

 



Pisane vijesti