Sindikat pomoraca prihvaća amandmane na prijedlog Zakona o pomorskom prijevozu

Slika /arhiva/logo-sph.gif

Središnji odbor Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) prihvaća prijedloge amandmana na Konačni prijedlog zakona o prijevozu u linijskom i obalnom povremenom pomorskom prometu koji su dogovoreni na nedavnom sastanku s predstavnicima mjerodavnog ministarstva i udruge brodara 'Mare Nostrum',  rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik SPH Vladimir Svalina. Dodao je kako sindikat i nadalje drži da su neki dijelovi predloženog zakona nedorečeni i da traži da u izradbu budućih podzakonskih akata i pravilnika budu uključeni svi socijalni partneri.

Središnji odbor SPH izražava žaljenje što nije prihvaćen prijedlog o davanju prvenstvenih koncesija postojećim hrvatskim brodarima.

U SPH i nadalje smatraju da je bilo moguće izbjeći osnivanje Agencije za obalni linijski pomorski promet, kako predviđa prijedlog zakona. No to nije učinjeno, pa sindikat poziva Ministarstvo da učini sve da ta agencija zaživi i radi profesionalno, bez političkih, ideoloških i interesnih utjecaja te da promiče i osigurava pravedan pristup tržištu i zaštitu javnoga interesa u hrvatskom pomorstvu.

Na sastanku predstavnika Ministarstva, SPH i udruge brodara 'Mare Nostrum', koji je održan prošloga tjedna, među ostalim je dogovoreno da će prednost na natječajima za dodjelu brodskih linija imati brodari koji ponude veću koncesijsku naknadu, ne traže ili traže manju državnu potporu, dulje obavljaju promet na liniji za koju konkuriraju te da imaju brodove manje starosti. (Hina)



Pisane vijesti