Izmjene Zakona o pošti dodatno liberaliziraju tržište poštanskih usluga

Zagreb, 8. veljače 2005.

Izmjene Zakona o pošti koje su pred donošenjem u Hrvatskom saboru ne sadrže ni jedan restriktivniji članak, u odnosu na postojeći Zakon, kojim bi se proširio monopol Hrvatskih pošta. Dapače, smanjenjem opsega univerzalnih usluga, Zakon postaje liberalniji.

Nove zakonske izmjene, međutim, sadrže efikasnije mjere protiv prekršitelja Zakona, čime su pogođeni oni koji su na sustavnom kršenju Zakona razvili posao. U posljednje vrijeme stalno se govori o zaštiti kurirskih tvrtki, a niti jedna prava kurirska tvrtka niti krši Zakon, niti je protiv ovih izmjena Zakona osim tvrtke City Express. Riječ je o tvrtki koja se samo prikazuje kurirskom, a to nije jer jedina ignorira propise RH ne želeći se registrirati kao kurirska tvrtka i protiv koje je zbog kršenja postojećeg Zakona podneseno već nekoliko prekršajnih prijava.

Bit spora je zapravo vrlo jednostavna: obavljanje poštanskih usluga isplativo je u urbanim sredinama, a stvara gubitke u ruralnim. Hrvatska pošta kao javni operator obavezna je prema Zakonu obavljati određenu razinu poštanskih usluga na cijelom teritoriju RH pod istim uvjetima. Zbog te svoje funkcije, u Hrvatskoj kao i svugdje u Europi postoji takozvano „rezervirano područje poštanskih usluga“ koje može obavljati samo javni operator, a to su poštanske pošiljke mase do 100 grama (pri čemu također postoje neki izuzeci).

Iz profita koji nastaje od obavljanja poštanskih usluga iz rezerviranog područja u urbanim sredinama, pokrivaju se gubici koji nastaju kroz obavezu Hrvatske pošte da pod istim uvjetima te iste usluge mora obavljati i u selima i na otocima, i u svim ostalim područjima s manjom koncentracijom stanovništva. Tvrtka City Express, koja u pravilu drastično krši postojeći Zakon jer jednostavnim rječnikom izraženo raznosi poštu, ali samo u većim gradovima gdje je to isplativo. Time potkopava poštanski sustav, što za posljedicu može imati pritisak na zatvaranje manjih i nerentabilnih poštanskih ureda ili pokrivanje gubitaka Hrvatske pošte iz državnog proračuna.

Vlada je odlučna spriječiti svaku situaciju nezakonitog ponašanja te osnažiti instrumente djelovanja pravne države i provođenje zakona, što se prekršiteljima zakona poput City Expressa očito ne sviđa, pa stoga agresivno, preko HUP-a i preko nekih medija šire svoju „istinu“, tužakaju RH u Bruxellesu i vrše pritisak na dužnosnike i službenike koji provode Vladinu politiku uvođenja reda i pridržavanja Zakona.

"Želeći na objektivan i transparentan način informirati hrvatsku javnost oko izmjena i dopuna Zakona o pošti resorno je Ministarstvo na Internet stranici www.mmpi.hr objavilo sve relevantne dokumente i mišljenja mjerodavnih institucija".

Marina Halužan,
Glasnogovornica