Uspješna sezona riječke lučke kapetanije

Slika /arhiva/l.k.RI-brod.jpg

Riječka Lučka kapetanija ostvarila je vrlo uspješnu sezonu, bez ijednoga smrtnog stradanja, kazao je lučki kapetan Darko Glažar na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Podsjetio je kako je u prvih devet mjeseci u pet spašavanja spašeno šestero ljudi te da je na području djelovanja lučke kapetanije bilo sedam onečišćenja mora, ali samo fekalnim i oborinskim vodama, ali ne i s brodova.

U inspekcijskom nadzoru sudjelovalo je svih 11 brodica lučke kapetanije koje su prevalile ukupno 8900 nautičkih milja, a do 1. listopada obavljena su 1782 inspekcijska nadzora, što je za 25 posto više nego u istom razdoblju lani.

Po njegovim riječima, domaća plovila u riječku su luku u devet mjeseci 2009. uplovila 71.150 puta, što je za sedam posto manje nego 2008., a strana plovila uplovila su 1893 puta ili pola posto više nego u prošloj godini.

Ove godine organizirano je 3500 ispita za voditelje brodica, a do 1. listopada izdano je 13.307 vinjeta, što je za tri posto više nego 2008., rekao je riječki lučki kapetan.

Istaknuo je da su prihodi lučke kapetanije samo u srpnju i kolovozu 2009. bili 7,2 milijuna kuna, a ostvareni su pregledima i baždarenjem brodova, prodajom raznih vrsta obrazaca, prikupljanjem upravnih pristojba, novčanim kaznama i organizacijom ispita.


(Hina)



Pisane vijesti