Vlada RH: Usvojen Prijedlog odluke o usvajanju Programa dodjele državnih potpora u iznosu 600 mln kuna sektoru mora, prometa i prometne infrastrukture tijekom COVID-19 pandemije

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog odluke o usvajanju Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-19.

Predmetna odluka jednoglasno je usvojena s ciljem poduzimanja žurnih mjera gospodarske politike u borbi s aktualnom pandemijom COVID-19, Europska komisija odredila je i usvojila Privremeni pravni okvir kojim se omogućava državama članicama usvajanje programa državnih potpora, sukladno članku UFEU 107(3)(B).

Privremenim okvirom omogućava se lakše donošenje i provedba mjera kroz Program, pri čemu se u obzir uzimaju oni poduzetnici koji su 2019. godinu zaključili bez poslovnih teškoća, ali se trenutno u svojem poslovanju suočavaju sa štetom, uzrokovanom pandemijom COVID-19.

Slijedom rečenog, navedeni Program uključuje sve aspekte prometa te predviđa pomoć malim, srednjim i velikim poduzetnicima u Republici Hrvatskoj, putem potpora u obliku jamstava, koje će u ime i za račun Republike Hrvatske odobravati Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG - BICRO), a Program dodjele državnih potpora 30.6.2020. godine odobrila je Europska Komisija.

Potpore iz navedenog Programa moći će se dodjeljivati od dana stupanja na snagu do 31. prosinca 2020. godine, dok ukupan iznos proračuna planiran na temelju ovog Programa iznosi 600 mln kuna, s tim da će se za pojedine instrumente prema Privremenom Okviru – COVID 19, namjenska finanscijska sredstva izdvojiti:
- za dodjelu potpora u obliku jamstava za nove zajmove iz odjeljka '3.1. Ograničeni iznosi potpore', u iznosu od 200 mln kuna;
- za dodjelu potpora u obliku jamstava za nove zajmove iz odjeljka '3.2. Potpora u obliku jamstava za zajmove', u iznosu od 400 mln kuna
.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture planirat će osiguranje sredstava u okviru svog financijskog plana, a radi osiguranja plaćanja potencijalnih obveza koje mogu nastati temeljem izdanih državnih jamstava.

Vijesti iz medija