Vlada RH: Usvojen prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Godišnji program rada Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti za 2020. godinu

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Godišnji program rada Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za 2020. godinu.

Godišnjim programom rada utvrđuju se ciljevi i zadaće HAKOM-a u obavljanju regulatornih i drugih poslova kako je propisano Zakonom o elektroničkim komunikacijama, Zakonom o poštanskim uslugama i Zakonom o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu.

Ovogodišnjim su Programom obuhvaćena područja elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i željezničkih usluga u kojima su opisane aktivnosti regulacije tih tržišta i mreža, zaštita korisnika usluga i putnika te inspekcijski poslovi, upravljanje radiofrekvencijskim spektrom s naglaskom na dodjelu radijskih frekvencija za 5G mreže, kao i kontrola spektra i zaštita od elektromagnetskih polja.

Uz navedeno, Programom su planirani i poslovi provedbe Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u okviru nacionalnog Nadležnog ureda za širokopojasnost (BCO) te nastavak rada na osnaživanju sposobnosti neovisnog nacionalnog regulatornog tijela, što uključuje razvoj e-poslovanja, kompetencija i unaprjeđenja poslovnih procesa.

Istaknimo kako su za provedbu Godišnjeg programa rada za 2020. godinu u ovogodišnjem Državnom proračunu osigurana sredstva u iznosu od 109,5 milijuna kuna.

Vijesti iz medija