Vlada RH: Usvojen Nacrt prijedloga zakona o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu (EU)

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga zakona o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu (EU).

Ovim se prijedlogom Zakona u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi Direktiva (EU) 2019/1161 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. o izmjeni Direktive 2009/33/EZ o promicanju čistih i energetski učinkovitih vozila u cestovnom prijevozu.

Naime, cilj Europske unije jest znatno smanjenje emisija onečišćivača zraka koje nastaju pri prijevozu, a koji su štetni za zdravlje i okoliš, što se može postići mjerama kojima se potiče prelazak na javni prijevoz i javnom nabavom kojom se promiču čista vozila.

U odnosu na važeći Zakon ovim prijedlogom uvodi se obveza izvješćivanja Europske komisije o ostvarenim minimalnim ciljevima javne nabave za udio čistih, lakih i teških vozila, koje obveznici javne nabave moraju uzeti u obzir kod svih postupaka javne nabave vozila koji se provode nakon 2. kolovoza ove godine.

Također, proširuje se područje primjene Zakona na leasing vozila, unajmljivanje ili najam s pravom otkupa te na ugovore za određene usluge.

Popis usluga na koje se odnosi Zakon bolje je definiran te sada uključuje i usluge javnog cestovnog prijevoza,  posebnog cestovnog prijevoza putnika, izvanrednog prijevoza putnika, kao i posebne usluge dostave pošte i paketa.

Za provođenje ovoga Zakona nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u Državnom proračunu.

Vijesti iz medija