Vlada RH: Usvojen Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka

Na današnjoj je sjednici Vlade usvojen Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka.

Zakonom o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka stvoreni su uvjeti za primjenu Uredbe (EZ) br. 725/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 31. ožujka 2004. o jačanju sigurnosne zaštite brodova i luka, te je u zakonodavstvo Republike Hrvatske prenesena Direktiva 2005/65/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2005. o jačanju sigurnosne zaštite.

Ovim prijedlogom Zakona briše se odredba koja propisuje iznimku od pravila da svaka luka, odnosno lučko operativno područje, mora imati procjenu sigurnosne zaštite luke. Naime, prema važećem Zakonu resorno Ministarstvo može, na zahtjev lučke uprave ili ovlaštenika koncesije luke posebne namjene, izuzeti od izrade procjene sigurnosne zaštite luke koje godišnje imaju manje od 12 ticanja brodova. Na ovaj će se način osigurati da sve luke iz obuhvata ovoga Zakona moraju imati izrađene procjene sigurnosne zaštite.

Nadalje, razlike između rješenja koja se predlažu Konačnim prijedlogom zakona u odnosu na rješenja iz Prijedloga zakona, koje je u I. čitanju Hrvatski sabor prihvatio 5. veljače 2021. godine, nomotehničke su prirode.

Tako će se Zakonom nomotehnički urediti odredbe koje definiraju sastav Povjerenstva Ministarstva koje obavlja poslove provjere udovoljavanja uvjetima priznatih organizacija  za sigurnosnu zaštitu luka te daje mišljenje u vezi odobravanja planova i procjena sigurnosne zaštite luka.

Za provođenje ovoga Zakona nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u Državnom proračunu.

Pisane vijesti