Provedena akcija nadzora cestovnog prijevoza na autocesti A3

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Djelatnici Inspekcije cestovnoga prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sukladno godišnjem programu rada proveli su 9. veljače 2022. godine akciju inspekcijskog nadzora cestovnog prijevoza tereta i putnika na autocesti A3, kod odmorišta Plitvice u smjeru istoka na području Grada Zagreba.
 
Inspekcijski nadzor proveden je u suradnji s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih cesta i Centra za vozila Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Europskog nadzornog tijela za rad (ELA). U nadzoru su u svojstvu promatrača prisustvovale i kolege iz prometne inspekcije i inspekcije rada Grčke i Cipra.
 
Inspektori cestovnog prometa su tijekom akcije pregledali ukupno osam skupova teretnih vozila od čega jedno vozilo hrvatskog prijevoznika, jedno vozilo bugarskog prijevoznika te šest vozila prijevoznika iz trećih zemalja (po jedno vozilo iz Republike Sjeverne Makedonije i Turske i četiri vozila iz Bosne i Hercegovine). Tijekom inspekcijskog nadzora prekontrolirana su ukupno 232 radna dana mobilnih radnika.
 
Predmet inspekcijskog nadzora bila je primjena prijevoznog i socijalnog zakonodavstva u cestovnom prijevozu, slijedom čega su od strane inspektora Ministarstva utvrđena dva prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu te četiri prekršaja iz Zakona o sigurnosti  prometa na cestama. 
 
Temeljem utvrđenih prekršaja na mjestu nadzora izrečeno je prekršajnih kazni u ukupnom iznosu od 39.200,00 kuna, dok je na licu mjesta naplaćeno 26.666,67 kuna.