Butković: U planu gradnja novih brodova za Jadroliniju

06.11.2019.

07:55

Autor: HRT

default error photo
Gradnja Pelješkog mosta dobro napreduje. Teško je predvidjeti hoće li most i pristupne ceste biti gotovi u isto vrijeme. Prema onome što sada vidimo - neće biti velikih razlika.
Kako se razvijaju najvažniji infrastrukturni projekti na moru i kopnu te kakvi su planovi u Ministarstvu do kraja godine u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada govorio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

- Proračun je usuglašen, u Saboru je i ono što je dobro - bit će donesen prije nego proteklih godina. Moje ministarstvo je nositelj velikih infrastrukturnih projekata i uvijek može bolje. Ali zadovoljan sam. Mi smo u limitu od 6,4 milijarde kuna što je oko 5 posto više u odnosu na ovogodišnji rebalans. Radi se o povećanju od oko 310 milijuna kuna, kazao je Butković. Napomenuo je kako najveći dijelovi proračuna njegova resora, po 30 posto, ide za održavanje prometne infrastrukture te za sufinanciranje velikih projekata.

Renesansa za luke

Kazao je kako se u luke ovoliko nije ulagalo od Austro-Ugarske i to zahvaljujući europskim fondovima. Ukupno je na raspolaganju iznos od 710 milijuna kuna koji će biti iskorišten do kraja godine. Luka Žigljen je 13. potpisani projekt. Uskoro se potpisuje i projekt za luku Mrtvaška na Lošinju.  Nije riječ, dodao je Butković,  samo o povezivanju otoka, nego je to "to je prva slika svakog mjesta".

Jadrolinija dobro stoji, moraju se nabaviti novi brodovi

Najavio je i da je u planu gradnja novih brodova za Jadroliniju. "20 milijardi kuna ulaže se u prometnu infrastrukturu, a nabava nove flote za Jadroliniiju trebala je ići bolje. Nabavili smo jedan katamaran, a neću vam ni reći kolika je prosječna starost brodova", rekao je Butković. Pohvalio je sve radnike i pomorce koji su izvukli sezonu. Potvrdio je da Vlada radi na akcijskom planu nabave novih brodova - nada se da će se oni graditi u hrvatskim brodogradilištima. U tijeku su natječaji, a samo ugovaranje trebalo bi se završiti početkom 2020. 

Gradnja Pelješkog mosta dobro napreduje

- Gradnja Pelješkog mosta dobro napreduje. Nakon dugotrajnih postupaka i čuda što smo prošli - ugovorene su i pristupne ceste. Ovih dana, nakon 15. 11., u radove će se uvesti Strabag. Nakon toga, u trećoj i četvortoj fazi ide grčki Avax. Uvijek se pitamo hoće li most i pristupne ceste biti gotove u isto vrijeme. To je teško predvidjeti. Prema onome što sada vidimo, neće biti velikih razlika. Moramo to završiti do kraja 2023., ali mislim da će sve biti gotovo puno prije, kazao je. Dodao je kako se kod velikih projekata uvijek može dogoditi nešto nepredviđeno, ali vjeruje da se to neće dogoditi.

Butković predlaže znatno poskupljenje žalbi

- Tko ima dobru namjeru i bori se za posao, što je legitimno i u redu, žalbu će i platiti. Moramo to ozbiljnije postaviti", rekao je Butković. Pri tome je naveo natječaj za cestu u Rijeci koja, kako je rekao, spašava Zagrebačku obalu i vrijedna je 70 milijuna eura, a stigla je žalba tvrtke koja nema zaposlenih i koja se bavi nekretninama. 

Po njegovim riječima, ozbiljno se razmatra izgradnja nizinske pruge od Zagreba prema Rijeci te će se ubrzo potpisati ugovor o bespovratnim sredstvima za dionicu Hrvatski Leskovac - Karlovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!