Usvojen prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti u aktualnoj pandemiji COVID-a 19

Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti u aktualnoj pandemiji COVID-a 19 posebno je izrađeni Program državnih potpora na temelju Komunikacije Komisije – Privremenom okviru za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji Covida-19 od 19. ožujka 2020., a namijenjen je poduzetnicima iz sektora prometa koji su se tijekom aktualne pandemije COVID-a 19 suočili s manjkom likvidnosti.

Europske komisija je dana 30. lipnja 2020. godine odobrila navedeni Program, a Vlada Republike Hrvatske usvojila ga je na sjednici održanoj 02. srpnja 2020. godine.
Potpore po ovom Programu dodjeljuju se kao državna jamstva za nove kredite za likvidnost, a sukladno odjeljcima 3.1. “Ograničeni iznosi potpore“ te 3.2. “Potpora u obliku jamstava za zajmove”.

Temeljem Četvrtih izmjena Privremenog okvira usvojenih dana 13. listopada 2020. godine Europska komisija omogućila je državama članicama produljenje roka trajanja već usvojenih Programa državnih potpora sve do 30. lipnja 2021. godine.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je temeljem navedenih Izmjena prema Europskoj komisiji uputilo traženje za Izmjenama i dopunama važećeg Programa dodjele državnih potpora, a koje se odnose na mogućnost produljenja roka trajanja Programa do 30. lipnja 2021. godine, povećanje proračuna Programa s prvotnih 600.000.000,00 HRK na 1.000.000.000,00 HRK te uključivanje dodatna dva NKD-a na popis Prihvatljivih korisnika; 49.32. Taksi služba i 77.11. Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) motornih vozila.

S obzirom na zaprimljenu službenu obavijest Europske komisije od dana 18. prosinca 2020. godine donesena je pozitivna Odluke o Izmjenama i dopunama Programa dodjele državnih potpora sektoru prometa te je stoga Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Vladi Republike Hrvatske predložilo donošenje navedene Odluke o izmjenama i dopunama Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti u aktualnoj pandemiji COVID-a 19.

Poveznica


Vijesti iz medija