Sportski zrakoplov pao u more kod Hvara, pilot lakše ozljeđen

Slika /slike/foto 6_19/foto SAR AVION LKST 14-6_19/1 z SAR AVION LKST 14-6_19.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o zrakoplovnoj nesreći u Splitskom akvatoriju, bez ljudskih žrtava.

Službenici MRCC Rijeka obavijest o padu zrakoplova u more zaprimili su danas, 14. lipnja u 14.40h posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Split, od očevidca te ujedno spasitelja pilota zrakoplova, koji se netom prije srušio u more, nedaleko otoka Hvara.

Spasitelj pilota u trenutku nesreće plovio je vlastitom brodicom 'Maria', zastave Republike Slovenije nedaleko pozicije pada zrakoplova te je brzom reakcijom iz mora izvukao pilota, državljanina Republike Njemačke, nakon čega je, po nalogu MRCC Rijeka, otplovio prema Gradu Hvaru, gdje je najbliža zdravstvena ustanova. U luku Hvar pristali su danas u 15.23h, kada su pilota u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Hvar, koji su nedugo potom ustanovili da je pilot, srećom, tek lakše ozlijeđen.

Poziciju pada zrakoplova osiguravali su službenici lučkih ispostava Milna i Hvar, dok su istražitelji Agencije za istraživanje nesreća na putu prema poziciji obavljanja očevida. Na mjestu pada vidljivi su plutajući ostatci zrakoplova, dok značajnije onečišćenje mora nije uočeno.

Temeljem informacija iz sustava nadzora zračne plovidbe, havarirani zrakoplov tipa 'DAL 40', registracije Republike Njemačke, do trenutka pada letio je na ruti između Dubrovnika i Lošinja, u formaciji sa još tri zrakoplova istog tipa. Službenici Lučke ispostave Milna nakon što su dovršili osiguravanje pozicije pada, uzeli su zrakoplov u tegalj, iako je većim dijelom pod morem i pokušavaju ga  otegliti do obale otoka Brača, gdje bi se olupina osigurala za potrebe nastavka očevidnih radnji o uzrocima ove nesreće, od strane istražitelja nadležne Agencije (AIN).

Po nalogu MRCC Rijeka, Obalna radio postaja ORP Split-radio prema svim sudionicima u pomorskom prometu, odašilje poruku sigurnosti (SECURITE), radi potrebe povećanog opreza prilikom plovidbe u području pada zrakoplova.

Iz MRCC Rijeka obavijest o događaju upućena je Operativno - komunikacijski centar Policijske uprave Splitsko – dalmatinske, a u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova iz MRCC Rijeka će o događaju obavijestiti i Veleposlanstvo Republike Njemačke, čim ostvare kontatk sa nadležnom službom Njemačkog diplomatskog predstavništva u Hrvatskoj.

Pisane vijesti