Do 2012. za izgradnju vodoopskrbnog sustava otoka Krka 76 milijuna kuna

U vodoopskrbni sustav otoka Krka do 2012. bit će uloženo ukupno 76 milijuna kuna, što će omogućiti da svako otočno domaćinstvo dobije pitku vodu, rečeno je danas na predstavljanju modela izgradnje vodoopskrbnog sustava otoka Krka.

Na prezentaciji u Komunalnom poduzeću "Ponikve" bili su potpredsjednik Vlade Damir Polančec, pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Borić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja Zdravko Krmek, predstavnici otočnih općina i gradova i dr.

Polančec je istaknuo da bi prema predstavljenom modelu uskoro trebao biti potpisan sporazum kojim će se urediti sufinanciranje izgradnje i završetak cjelovitog otočnog vodoopskrbnog sustava. Od ukupno 76 milijuna kuna, država će za izgradnju osigurati 42 milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave još 34 milijuna kuna.

Ministarstvo regionalnog razvoja u sljedeće četiri godine izdvojit će 14 milijuna kuna, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još 14 milijuna kuna, Hrvatske vode osam milijuna kuna, a Fond za regionalni razvoj šest milijuna kuna. Ostalih 34 milijuna kuna osigurat će Grad Krk, općine Dobrinj i Vrbnik i Komunalno poduzeće "Ponikve" zajmom HBOR-a iz namjenske cijene vode te iz lokalnih proračuna.

Polančec je rekao da je prvi sporazum o financiranju krčke vodoopskrbe potpisan još 2001. kada je osigurano 50,4 milijuna kuna. Potrebe u vodoopskrbi su rasle pa je potom potpisano još nekoliko sporazuma, ali nijednim nije bila "pokrivena" suma potrebna za cjeloviti sustav.

Ukupno će u vodoopskrbni sustav otoka Krka od 2001. do 2012. biti uloženo 165 milijuna kuna.

U sljedeća dva tjedna očekuje se da jedinice lokalne samouprave prihvate predloženi model sufinanciranja i sporazuma, a potom će ga razmotriti Vlada, a nakon toga očekuje se potpisivanje i početak nastavka radova, rekao je Polančec. Dodao je da je u Primorsko-goranskoj županiji postignut visok stupanj izgrađenosti vodoopskrbnog sustava ali da na Krku vodoopskrba u cijelosti nije osigurana te da će taj problem do 2012. biti posve riješen.


(Hina) 



Pisane vijesti